Economia

L'FMI també pronostica una taxa d'atur a l'Estat per sobre del 20% l'any que ve

Els càlculs de l'entitat van en la línia dels anunciats per l'OCDE el mes passat i auguren "grans" caigudes addicionals en el preu de l'habitatge

Igual que l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), el Fons Monetari Internacional (FMI) calcula que l'atur a l'Estat espanyol arribarà al 20,2% l'any 2010. I ho argumenta adduint, de nou, l'esfondrament del sector immobiliari.

El setembre passat, l'OCDE va reiterar la seva previsió que el percentatge d'atur continuarà pujant a l'Estat. Del 18,1% de la població activa registrada al juny es passarà al 19,8% a finals d'any (amb 4,47 milions de persones sense feina), i a l'acabar el 2010 no només serà el més elevat, amb diferència, dels 30 països membres de l'organització, sinó que serà el doble de la mitjana.

Unes dades que el ministre de Treball, Celestino Corbacho, ja va relativitzar dies després. Segons Corbacho, l'OCDE "no fa una anàlisi en profunditat" d'alguns factors de la crisi a l'Estat. El govern espanyol parla d'una taxa d'atur del 17,9% aquest any i el 18,9% en el 2010.

Ara, l'FMI estima en el seu informe Perspectives econòmiques mundials, que ha fet públic avui a Istanbul, que l'atur arribarà al 18,2% de la població activa aquest any i superarà la barrera psicològica del 20% el que ve.

De fet, a l'informe es detalla que, per a Espanya, el sector de la construcció és un llast especial, i el Fons pronostica que hi haurà "grans" caigudes addicionals en el preu de l'habitatge, com a Dinamarca i el Regne Unit, encara que no va especificar la seva possible magnitud.

L'organisme basa la seva conclusió en l'alt preu de l'habitatge en relació als ingressos mitjans dels ciutadans, a la seva mitjana històrica i al valor dels lloguers, entre altres factors.

Pel fa que a les previsons de creixement, l'organisme internacional considera que Espanya perdrà un 3,8% del seu producte interior brut (PIB) aquest any, i un 0,7% el 2010.

Aquestes xifres són una mica més pessimistes que les del govern espanyol, que al juny va calcular una contracció del 3,6% en el 2009 i del 0,3% en el 2010.

En tot cas, Espanya serà un dels pocs països europeus que continuarà en recessió l'any que ve, i això redundarà en més pèrdues de llocs de treball.

L'informe també preveu que el nivell de preus baixarà un 0,3% aquest any, mentre que l'any que ve la inflació tornarà amb una taxa del 0,9%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA