Economia

Els aturats sense subsidi des de l'1 de gener podran demanar els 420 euros a partir de demà

Fins ara, només podien demanar-los els aturats sense prestació des de l'agost d'aquest any

Els aturats que haguessin esgotat la seva prestació o subsidi d'atur a partir de l'1 de gener d'aquest any podran sol·licitar a partir de demà l'ajuda extraordinària de 421,79 euros mensuals posada en marxa pel govern espanyol, amb una durada de sis mesos.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dijous la llei que regula aquesta ajuda introduint els canvis aprovats pel Parlament, entre els quals hi ha el retard de la data de tall per haver esgotat les prestacions i poder accedir així a aquesta ajuda.

En principi, la norma establia que als 420 euros només podrien acollir-s'hi els qui haguessin consumit les seves prestacions després de l'1 d'agost d'aquest any, però el malestar sindical i d'alguns grups parlamentaris pel fet que es deixés fora d'aquesta ajuda un nombrós volum de desocupats va fer que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero es replantegés els terminis.

Finalment, es va acordar amb els grups parlamentaris de l'oposició endarrerir des de l'1 d'agost a l'1 de gener la data que es prendrà en compte a efectes de l'esgotament de les prestacions.

Els desocupats que van consumir les seves prestacions i subsidis des de l'1 d'agost poden, des de fa quatre mesos, quan va entrar en vigor la primera norma, sol·licitar l'ajuda de 420 euros, però els que les havien esgotat abans d'aquesta data estaven esperant la publicació en el BOE de la nova llei per poder tramitar el cobrament d'aquesta ajuda.

Amb la norma ja al BOE, a partir de demà tots els desocupats que hagin esgotat la seva prestació per desocupació des de l'1 de gener d'aquest any podran començar a sol·licitar els 420 euros.

Incloent els nous beneficiaris, l'estimació del nombre de potencials beneficiaris dels 420 euros superaria les 600.000 persones, amb un cost màxim de 1.342 milions d'euros, segons els càlculs fets pel ministeri de Treball.

Sol·licituds rebudes
Fins al passat 31 d'octubre, les oficines dels serveis públics d'ocupació havien rebut 104.525 sol·licituds per accedir a aquesta ajuda, anomenada Programa Temporal de Protecció per Desocupació i Inserció, una quantitat bastant baixa si es té en compte que l'univers de beneficiaris és sis vegades superior.

Tot i això, la secretària general d'Ocupació, Maravillas Rojo, creu que, una vegada que demà entri en vigor la retroactivitat de l'ajuda, es prodirà "una afluència extraordinària i gairebé massiva" en els serveis públics d'ocupació estatal.

Per poder cobrar l'ajuda de 420 euros, els desocupats han de complir una sèrie de requisits: tenir menys de 65 anys, haver esgotat la prestació contributiva i no tenir dret al subsidi o haver consumit tots els subsidis, i estar mancat de rendes de qualsevol naturalesa superiors al 75% del salari mínim interprofessional (SMI), exclosa la part proporcional de dues pagues extraordinàries.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.