Economia

Els treballadors de Seat ratifiquen el preacord amb la direcció

L'aprovació del preacord per part de l'assemblea tanca el procés de vaga iniciat la setmana passada

Els treballadors de Seat han ratificat, aquest dilluns al migdia, el preacord amb la direcció de la companyia per readmetre tots els treballadors a qui Seat havia comunicat l'acomiadament i que tinguessin un contracte en conveni.

El preacord ha aconseguit 65 vots a favor, 23 en contra i 5 abstencions. Amb aquesta ratificació, els sindicats han donat per "finalitzat" el procés de vaga. Els treballadors que vulguin reingressar a l'empresa hauran de superar un itinerari de formació i una prova i es podran reincorporar a l'empresa a partir del febrer del 2011, tot i que "és possible que alguns entrin abans", com ha afirmat David Matellán, secretari general de la secció sindical de CCOO a Seat.

L'assemblea que ha ratificat el preacord ha durat més de tres hores perquè, segons Matellán, hi havia "molts dubtes" i "sobretot" per la forma "humiliant" de com Seat ha portat el procés. Segons el preacord, tots aquells treballadors de Seat que vulguin tornar a l'empresa "tenen el reingrés garantit". El secretari general de CCOO a Seat ha afirmat que han "aconseguit l'objectiu bàsic" que és que l'empresa "no pugui fer acomiadaments a la seva voluntat i sense cap criteri".

Pel què fa als prop de 50 treballadors de Seat Sport, l'àrea esportiva de la marca, que van rebre la carta d'acomiadament la setmana passada, en principi, queden "exclosos" del preacord. El dirigent sindical ha precisat que aquests treballadors "tenen un altre conveni", però que parlaran amb ells per si poden acordar alguna solució. Alguns d'aqeusts treballadors han acudit aquest dilluns davant les portes de Seat esperant poder entrar a l'assembla. Claudio Ramos, treballador de Seat Sport, ha explicat que creien que estaven "dins d'aquest acord com també estem dins dels 60 dies", però "no ens han deixat entrar".

El contingut de l'acord
Segons les condicions de l'acord, els treballadors acomiadats que el dia del preacord no van acceptar cap de les ofertes de l'empresa, poden optar per la readmissió, sotmetent-se a un procés d'avaluació del rendiment acordat pel personal acomiadat de la fàbrica de la Zona Franca. Els treballadors acomiadats que hagin acceptat l'oferta indemnitzatòria de 60 dies de salari per any de servei, podran optar entre mantenir l'acord per rescindir el contracte, o bé reincorporar-se al 2011 pactant una indemnització de 20 dies de salari per any treballat, amb un màxim d'una anualitat i mantenint l'antiguitat, o bé de 35 dies per any i eliminant l'antiguitat.

En tots dos casos, els treballadors que s'acullin a aquesta opció, es sotmetran obligatòriament a un procés de formació. Una empresa externa haurà d'emetre un certificat de competència conforme la formació s'ha realitzat completa i que s'ha superat amb èxit. Després del procés de formació, el treballador serà contractat a l'empresa entre febrer i juliol de 2011. No obstant, l'empresa podrà avançar la data de contractació quan ho consideri necessari.

Els treballadors podran optar entre ser inclosos en el pla de pensions o percebre el complement de previsió que correspongui a partir de la seva contractació. En cas que els treballador rebutgi la formació o el seu ingrés a l'empresa, rebrà una indemnització bruta addicional a la que ja ha percebut fins a l'equivalent a 45 dies de salari per any de servei amb un màxim de 42 mensualitats. L'opció haurà de concretar-se abans del 1 de febrer de 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.