Economia

Primer signe negatiu dels preus a Catalunya

La inflació se situa en el -0,3%, un signe mai registrat a Catalunya des que l'INE va començar a estudiar els preus per territoris l'any 1978

Els preus de maig s'han estabilitzat en relació amb l'abril i han deixat una taxa interanual del -0,3%, nou dècimes per sota que la inflació anual de l'abril que va ser del 0,4%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquest signe d'inflació negativa a Catalunya no s'havia registrat mai des que l'INE el 1978 va començar a estudiar els preus per territoris.

A l'Estat espanyol, la inflació va arribar a -0,9%, set dècimes menys que la taxa interanual de l'abril, una xifra tan baixa no s'havia registrat mai des que l'INE va començar a calcular l'IPC el 1961. L'abaratiment dels productes energètics, els preus dels quals han descendit un 9,3% interanual, ha estat el factor que explica aquesta caiguda.

Per demarcacions, la taxa d'inflació interanual a la demarcació de Barcelona va ser encara positiva del 0,1%, a Girona el -1,2%, a Lleida el -1% i a Tarragona, on es registra la més negativa de Catalunya, -1,4%.

Per sectors, durant el maig els preus que van disminuir en relació al mes anterior van ser els productes i preus relacionats amb el sector de l'oci i la cultura, -1,6%, els aliments frescos, l'habitatge i les comunicacions, que cauen tots el -0,2%, i en el sector de begudes que disminueixen el -0,1%.

Per contra, els sectors que observen un increment de preus al maig en relació amb l'abril són la venda de productes de confecció i vestit, que augmenten el 2,3%, encara sotmesos a l'inici de la temporada d'estiu, el transport i combustibles, que augmenten el 0,8% i el parament de la llar, amb un petit increment del 0,1%. El sector de l'ensenyament registra una estabilitat de preus al maig en relació amb el mes anterior.

Combustibles
Pel que fa al comportament dels preus, des de la perspectiva de taxa interanual, el sector del transport i combustibles, que té un pes determinant en el càlcul del comportament de preus de la cistella de productes de l'IPC, va registrar una caiguda interanual dels preus del -9,3%, en dades recollides a Catalunya.

El càlcul desagregat d'aquesta partida de transport en el conjunt de l'Estat espanyol, recull que particularment el preu dels combustibles i els carburants al maig van disminuir en relació al mateix mes del 2008 en un -22,8%, i el preu dels productes energètics un -15,3%.

La inflació subjacent, aquella que no té en compte el preu dels productes energètics, combustibles i aliments frescos, va quedar fixada al maig en un índex positiu del 0,9% en el conjunt de l'Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.