Economia

Caixes: nova era

Les assemblees segellen el naixement de la nova Caixa Catalunya i d'Unnim. El mapa català passa de deu entitats a sis. La crisi financera força unions per tancar oficines i reduir costos

El mapa de les caixes d'estalvis va fer ahir un tomb històric amb la fusió de sis entitats, uns canvis que enterren un model comarcal que va començar a néixer a finals del segle XIX. Les respectives assemblees de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa, per una banda, i les de Sabadell, Terrassa i Manlleu, per una altra, van donar l'aprovació definitiva a uns processos de fusió que en tots dos casos han durat gairebé un any. La nova Caixa Catalunya, que en els pròxims dies farà pública la futura denominació comercial, i Unnim seran inscrites el mes vinent i iniciaran la seva activitat al juliol.

Aquestes fusions arriben en un moment en què el sector financer travessa una dura crisi, amb reduccions dels beneficis i repunts de la morositat. Després d'una dècada de fort creixement del crèdit, les entitats afronten ara una etapa que es preveu llarga, amb menys demanda de préstecs davant l'elevat endeutament d'empreses i particulars. Això succeeix, a més, després d'un període de gran expansió de les caixes d'estalvis que les ha portat a obrir oficines arreu del Principat.

Les fusions, doncs, comportaran una ràpida reducció de la xarxa d'oficines i de personal perquè les entitats es puguin adaptar millor al descens de la demanda de crèdit. Per això el govern central va aprovar a principis d'any el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), del qual la nova Caixa Catalunya utilitzarà 1.250 milions i Unnim demanarà 350 milions. Neixen, així, unes caixes de dimensions més grans que poden accedir amb més garanties als mercats internacionals de finançament, alhora que aconsegueixen unes sinergies que els permeten retallades de despeses. Com a contrapartida, les integracions posen punt final al tradicional model de caixes catalanes de petites dimensions però molt arrelades al territori que les havia vist néixer i on exercien una forta influència econòmica i social a través de les seves fundacions.

El nou mapa iniciat ahir per aquests dos grups es podria completar les pròximes setmanes per les tres entitats que encara no han trobat un aliat per evitar aquesta crisi: Penedès, Laietana i Girona. Les dues primeres fa dos mesos que intenten segellar sense èxit la seva unió, mentre que Girona ha mostrat el seu interès de continuar en solitari després d'abandonar en l'últim moment el projecte tancat ahir per Unnim. D'altra banda, La Caixa, per la seva dimensió, s'ha mantingut al marge dels processos.

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, va expressar ahir la seva satisfacció per les fusions ja tancades, que "permetran a Catalunya mantenir el seu pes financer".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona