Economia

Les patronals d'alimentació, investigades per pactar preus

Consum

Perplexitat. Aquest era el sentiment que hi havia ahir a la tarda a les diverses associacions de la indústria alimentària a les quals la Comissió de la Competència ha obert expedient sancionador per suscitar la pràctica de pacte de preus. Les reaccions es faran esperar. Es pronunciaran avui.
Competència reconeix que no ha trobat proves de l'existència d'acords explícits entre els productors i comercialitzadors d'aliments per elevar els preus, però sí que creu que les valoracions públiques de deu federacions o patronals han infós l'encariment del cost dels productes.

L'estratègia informativa
En concret, l'òrgan regulador de la lliure competència dels mercats investigarà si les manifestacions -comunicats de premsa, declaracions públiques...- que han difós les associacions expedientades han tingut el mateix efecte en l'evolució del cost dels aliments que el que hagués generat un acord tàcit per a l'alça de preus.

Al seu parer, les informacions publicades i difoses a mitjans de l'any passat concretant en quin percentatge i per quines causes s'estaven encarint aliments com el pollastre, els ous, la farina, la xocolata i el pa, entre d'altres, podrien haver incitat les indústries a revisar els preus a l'alça dels seus productes. D'aquí que l'octubre passat comencés a indagar. Als dubtes s'hi van sumar les denúncies de les associacions de consumidors.

Competència ha expedientat la Federació d'Indústries Alimentàries i de Begudes (FIAB) i les adscrites Associació de Fabricants de Farines i Sèmoles d'Espanya (AFHSE), Federació Espanyola d'Associacions del Dolç (FEAD) i Associació Espanyola de Fabricants de Gelats (AEFH).

També estan en aquesta relació l'Associació Espanyola de Panificació i Pastisseria de Marca (PPM) i l'Associació Espanyola de Fabricants de Xocolata i Derivats (Chocao), l'Associació Espanyola de Fabricants de Pastes Alimentàries (AEFPA) i l'Associació Espanyola de Fabricants de Salses i Condiments Preparats.

Fora de la FIAB però sotmeses a investigació hi ha l'organització interprofessional d'avicultura de carn de pollastre (Propollo) i la interprofessional de l'ou (Inprovo), i l'associació de fabricants del pa d'Astúries.

Responsables subsidiaris
Competència recorda que legalment les accions de les associacions d'empreses "es consideren també accions dels seus associats" i que l'incompliment de l'article 1 de la llei de la competència, contrari a restringir-la, limitar-la o impedir-la pot ser sancionat.

La vulneració, una infracció greu, és sancionable amb multes de 500.001 euros a 10 milions i les més greus amb més de 10 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida

El Govern destina 4,7 milions en ajuts per a noves inversions industrials

girona
ECONOMIA

La funeraria supramunicipal FuneCamp preveu un estalvi del 30%

Reus
economia

Eacom instal·larà un centre logístic a Tortosa i preveu crear un centenar de llocs de treball

Tortosa