Economia

Assalt a Iberia

Caja Madrid es consolida com principal accionista de l’aerolínia amb el 23,4%

Caja Madrid s’ha consolidat com a principal accionista d’Iberia. L’entitat que presideix Miguel Blesa ha sumat en només tres dies un 13,41% del capital de l’aerolínia al tot just 10% que n’ostentava. Ara lidera el grup aeri amb un 23,4%.

Caja Madrid va adquirir ahir un compromís amb Logista –filial del grup hispanofrancès Altadis– per quedar-se el seu 6,42% a Iberia, a 3,6 euros l’acció. L’operació tindria doncs un cost de 220 milions d’euros, que generarien a Logista unes plusvàlues de més de 36 milions d’euros. Però aquest dilluns Caja Madrid ja s’havia quedat el 6,99% del BBVA, operació per la qual pagarà 240 milions d’euros. Gràcies a aquesta operació, el BBVA obtindrà uns beneficis de 65 milions d’euros.

Moviments de futur
Caja Madrid afronta així l’onada compradora que ha despertat Iberia, entre els protagonistes de la qual hi ha British Airways, que amb el 10% del capital de l’aerolínia ha estat l’eterna rival de la caixa madrilenya dins l’accionariat. Arran de la compra del primer paquet del BBVA, el president de la caixa va deixar clar públicament que l’entitat havia fet l’operació amb “voluntat de permanència” a Iberia i no com un simple moviment especulatiu davant les possibles opes que es poden llançar per la totalitat del capital de la companyia. Ara, amb el 23,4%, més que voluntat de permanència el que mostra és afany de manar en el futur del grup.

L’interès per Iberia queda demostrat per les possibles ofertes. Ja n’hi ha dues sobre la taula, encara que cap s’ha arribat a formalitzar.

La primera, del mes de març d’aquest any, és la que té com a partícip British Airways, encara que està liderada per la companyia nord-americana Texas Pacific i Vista Capital, Ibersuizas i Quercus. Més recentment, la setmana passada, es va constituir el consorci que encapçalen el fons de capital risc Gala Capital –una societat amb capital de l’expresident de Fadesa Manuel Jove, el president de Ferrovial, Rafael del Pino, i la primera accionista de FCC, Esther Koplowitz–, els fons inversors Omega Capital, d’Alicia Koplowitz, i Inver-avante, de Manuel Jove.

Entre una oferta i l’altra, la diferència econòmica no és gaire. La primera oferiria 3,6 euros, i la segona, entre 3,6 i 3,9 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.