Economia

L’Euribor frega el màxim en set anys preveient una propera alça dels tipus

Males notícies per a les famílies que hagin de revisar la quota de la seva hipoteca a l’agost. Aquest dimecres, l’índex de referència a la UE, l’Euribor, ha arribat al 4,79% en una escalada frenètica que l’ha portat del 4,64 de dijous passat a fregar el 4,8%. De mantenir-se aquest ascens fins a final de mes, l’índex hipotecari se situarà en màxims dels últims anys i fregarà el 4,88% del mes de desembre de l’any 2000.

L’escalada que està patint l’Euribor des de fa dos anys s’ha vist agreujada en els últims dies per la possibilitat d’una nova pujada dels tipus d’interès i més des que abans d’ahir el Banc Central Europeu (BCE) va confirmar que apujarà el preu del diner al setembre si és necessari per frenar la inflació. Actualment, els tipus estan situats al 4% i la previsió és que el 6 de setembre la institució els apugi 0,25 punts.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va reaccionar ahir a aquestes alces i un portaveu va manifestar que “l’esforç que dediquen les famílies a pagar l’hipoteca està arribant al seu límit” amb el possible ascens al 4,25%. A més, el portaveu de l’OCU va recordar que actualment ja s’han assolit “xifres rècord” pel que fa al nivell d’ingressos que es dediquen a pagar la hipoteca. Així, un augment més dels tipus seria “un cop molt fort a les economies familiars”.

Sotrac de la borsa
La borsa espanyola va ressentir-se ahir de les perspectives d’alces en el preu del diner –també davant la confirmació per part de la CNMV de com ha afectat la crisi hipotecària dels Estats Units a l’Estat– i va caure prop del 0,5%, perdent bona part dels guanys arreplegats dimecres. A més, va acabar per sota dels 14.300 punts perjudicat per la caiguda de totes les entitats bancàries, els valors més afectats per la crisi de l’altra banda de l’Atlàntic. Així, Bankinter va ser el més penalitzat (2,9%), seguit del Banc Sabadell (1,4%), BBVA (0,8%), Banco Popular (0,8%), Santander (0,6%) i Banesto (0,3%).

Finalment, el BCE va injectar ahir 40.000 milions de euros més al sistema financer a un tipus d’interès marginal del 4,49% a 91 dies com una “mesura tècnica per donar suport a la normalització del funcionament del mercat del diner”, segons l’entitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.