Economia

Strauss-Kahn és nomenat nou director de l'FMI i promet fer la reforma de la institució

L'exministre francès d'Economia supera l'aspirant recolzat per Moscou, el txec Josef Tosovsky

L’exministre socialista francès Dominique Strauss-Kahn va ser nomenat ahir nou director general del Fons Monetari Internacional (FMI) en substitució de Rodrigo Rato. Strauss-Kahn, nominat pel president francès Nicolas Sarkozy, va aconseguir superar el seu rival, l’exministre txec Josef Tosovsky, que havia obtingut el suport de Moscou.

Els aliats de Strauss-Kahn, titular d’Economia del govern de Lionel Jospin entre el 1997 i el 2000, eren molt més nombrosos. Havia aconseguit el suport de Brussel·les i de les principals potències europees, fins i tot d’Alemanya i el Regne Unit, inicialment reticents. Strauss-Kahn també era sostingut pels Estats Units i per països com l’Argentina, el Brasil i Sud-àfrica, convençuts durant una intensa gira diplomàtica realitzada pel mateix interessat.

Strauss-Kahn va saludar ahir el seu nomenament en un comunicat, en què va declarar la seva intenció de alterar extensament el funcionament de la institució. “Estic determinat a iniciar sense retards les reformes que l’FMI necessita, per posar l’estabilitat financera al servei dels pobles, tot afavorint el creixement i l’ocupació”, va afirmar ahir el nou director, que prendrà possessió del càrrec l’1 de novembre.

Strauss-Kahn, de 57 anys, va qualificar com “una alegria, un honor i una responsabilitat” aquesta nova funció, per a la qual va destacar “la poderosa legitimitat” que li ha atorgat “el gran suport obtingut pels països emergents i de pocs ingressos”.

Normes no escrites
Strauss-Kahn hauria promès a aquestes noves potències que els assegurarà un lloc privilegiat en el funcionament de l’FMI. El nou responsable podria acabar amb la norma no escrita que atorga a un europeu la direcció de l’FMI i reserva a un nord-americà la del Banc Mundial. El nou director podria assegurar ara l’entrada de les economies emergents a la cúpula. Ahir va rebre la notícia a Xile, on s’havia desplaçat de forma prou simbòlica.

Sarkozy també es va felicitar pel nomenament de Strauss-Kahn, que va qualificar com “una gran victòria per a la diplomàcia francesa”. “Serà un excel·lent responsable de l’FMI”, va afirmar el president francès, que ha promocionat l’exministre socialista per potenciar la seva obertura a l’esquerra. “Això és l’obertura: proposar persones en nom de França sense tenir en compte el seu passat polític, i sí les seves qualitats”, va dir Sarkozy.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA