Economia

Caixa Catalunya controlarà el 60% de la nova entitat

Juntament amb Tarragona i Manresa, aprova crear la quarta caixa de l'Estat. Les comarcals controlaran directament el 30% de l'obra social. Les diputacions pactaran el nom del futur president

Caixa Catalunya ha fet valer finalment la seva més gran aportació d'actius i controlarà el 60% dels membres dels òrgans de govern de la nova entitat sorgida de la fusió amb les caixes de Tarragona i Manresa. Malgrat tot, l'entitat presidida per Narcís Serra ha hagut de fer significatives concessions en l'obra social i, sobretot, en la designació del president del futur grup.

Els consells d'administració de les tres entitats van aprovar ahir a la tarda iniciar un procés de fusió que atorgarà a Caixa Tarragona una representació en els òrgans de govern -assemblea general, consell d'administració i diverses comissions- de la futura entitat del 20%, un pes igual al que aconseguirà Caixa Manresa. Aquesta presència està molt per sobre del volum d'actius que totes dues caixes aportaran a la nova entitat, ja que en el cas de Tarragona s'eleven al 15% i en el de Caixa Manresa al 8%.

Però la concessió més destacada que ha fet Caixa Catalunya per facilitar l'acord és la que fa referència al repartiment dels recursos destinats a l'obra social. Les fundacions de les caixes de Tarragona i Manresa gestionaran cadascuna un 15% de la inversió que l'entitat destini a obra social, mentre que el restant 70% es controlarà directament per la nova entitat i s'invertirà en els territoris on estigui present el futur grup, incloent-hi Tarragona i Manresa.

L'elecció del president
Finalment, la Diputació de Barcelona, entitat fundadora de Caixa Catalunya, es desprendrà de la seva prerrogativa de proposar el president de l'entitat. Aquest punt és el que va endarrerir el tancament de l'acord entre les dues caixes de fundació pública, ja que la Diputació de Tarragona, fundadora de Caixa Tarragona, no acceptava que el president de la futura entitat es proposés des de la corporació que ara presideix Antoni Fogué (PSC).

"El vot dels dos membres designats per la Diputació de Tarragona al consell d'administració seran necessaris per escollir el futur president", va dir ahir a última hora de la tarda Josep Poblet (CiU), president de la Diputació de Tarragona, en una trobada amb periodistes. L'actual president de Caixa Catalunya, Narcís Serra, es perfila com a president transitori i fins a l'elecció dels nous consellers de l'assemblea general.

Igualment, i per garantir l'equilibri territorial, es crearà la nova figura dels Consells Assessors i Territorials, formats per persones vinculades als territoris de Caixa Manresa i Caixa Tarragona. La seu de la nova caixa estarà a Barcelona, però es mantindran les seus territorials de Tarragona i Manresa.

Amb totes aquestes concessions als territoris, Caixa Catalunya ha buscat vèncer les reticències dels ciutadans i institucions tarragonins, que veuen amb preocupació un procés que comportarà la pèrdua d'una institució financera molt arrelada a les comarques de Tarragona. "Aquest acord tanca la incertesa; no fem un pas enrere, ens adaptem als nous temps", va subratllar el president de la Diputació de Tarragona poc després de la llum verda al projecte.

Les tres entitats que participen en el procés consideren que la integració podria quedar segellada a finals del primer semestre de l'any que ve. Amb uns actius de 81.606 milions d'euros, l'entitat resultant es convertirà en la quarta de l'Estat per darrere de La Caixa, Caja Madrid i Bancaja.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.