Economia

Les vendes de cotxes cauen a Catalunya, tot i el pla 2000E

El descens és d'un 5,4% durant el juny, xifra que suposa 12.696 unitats venudes

Les vendes de cotxes a Catalunya han baixat un 5,4% respecte el juny de l'any passat, força menys que al conjunt de l'Estat espanyol, en què s'han reduït un 15,9%. Malgrat tot, la dada és positiva, ja que suposa la menor caiguda des de l'abril del 2008. Durant el primer trimestre del 2009, les vendes de turismes i totterrenys van sumar al Principat 60.400 unitats. Això significava una davallada del 35%, si ho comparem amb el mateix període de l'any passat.

Les vendes als particulars, que són els principals receptors de les ajudes directes a la compra de vehicles, s'han tancat al juny amb un volum de 7.900 unitats matriculades. És a dir, a finals d'aquest mes de juny, s'ha registrat una pujada de l'11,6% respecte el mes de maig. Després de 31 mesos ininterromputs de caigudes en les matriculacions, en l'àmbit espanyol hi ha hagut un augment del 14,5%, respecte al mes anterior. En xifres absolutes, sumen unes vendes de 53.737 automòbils comprats.

El pla 2000E va entrar en vigor el 18 de maig i ha generat la matriculació d'uns 15.000 automòbils durant el juny passat a l'Estat. Això ha suposat en termes fiscals una recaptació addicional de 30 milions d'euros mitjançant l'IVA i l'impost de matriculació.

A més, la venda de cotxes amb emissions de fins a 149 grams per quilòmetre recorregut (que són els inclosos en aquest pla d'ajudes a la compra) ha ralentitzat el seu descens i ha experimentat durant el juny una lleugera disminució, de només el 0,4%.

Les vendes han augmentat en set parts del territori estatal. Astúries, Castella i Lleó, Galícia, Extremadura, la Rioja, Navarra i el País Basc són per aquest ordre les comunitats on més ha crescut la venda. En totes les altres hi ha hagut descensos. Tot i que de mitjana les vendes han baixat en tots els segments, les caigudes més brusques han correspost als cotxes de luxe, que han tingut una davallada del 35%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.