Economia

CiU veu com un globus sonda la proposta d'endarrerir la jubilació

Artur Mas afirma que abans caldria fer que l'edat de retir s'acostés més a la legal i afirma que el govern torna a demostrar que ha perdut el rumb

El president de CiU, Artur Mas, ha rebut la iniciativa del govern central per ampliar l'edat de jubilació fins als 67 anys com un "globus sonda", ja que una mesura com aquesta només es pot debatre en el marc del Pacte de Toledo. Mas assegura que abans d'incrementar l'edat de jubilació s'haurien d'estudiar altres alternatives com per exemple apropar l'edat real en què els treballadors solen jubilar-se a l'edat legal. El líder de CiU també ha criticat la retallada pressupostària del govern de l'Estat i ha dit que es una mostra que es tracta d'un executiu que "ha perdut el rumb". Mas ho ha dit durant una visita al centre del Projecte Home de Montcada i Rexac on s'ha reunit amb ex drogodependents.

Per la seva banda, el portaveu adjunt de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, ha defensat una "flexibilització" del sistema de pensions espanyol, però ha rebutjat la idea d'endarrerir l'edat de jubilació dels 65 anys actuals fins als 67 anys. Sánchez Llibre considera una "mala notícia per a la classe treballadora espanyola" la pretensió "improvisada" del govern de José Luis Rodríguez Zapatero d'endarrerir l'edat de jubilació.

"Nosaltres estem més per la voluntarietat, perquè a partir dels 65 sigui compatible treballar amb el cobrament d'una pensió. Estem per la flexibilització del sistema de pensions a partir dels 65, però no estarem mai a favor d'incrementar l'edat de jubilació", ha remarcat.

Serna considera que cal obrir el debat
Des de l'administració. la consellera de Treball de la Generalitat, Mar Serna, ha afirmat que l'edat de jubilació "és un debat que en algun moment cal obrir, i cal", però que "cal portar al Pacte de Toledo i al diàleg social", i pot ser que no arribi "en el millor moment", ja que la prioritat actual és la creació d'ocupació i reduir l'atur juvenil.

Serna ha argumentat que "hi ha matisos a fer" a la proposta de prolongar l'edat de jubilació als 67 anys, com "mirar la seva progressivitat, i mirar que en el cas de les persones amb condicions especials de treball que es pugui mantenir l'edat de 65 anys. En aquest sentit, ha afirmat: "No sé si -la prolongació- ha de ser fins a 67 anys o fins al 2022, però sí que s'ha d'estudiar en previsió de l'evolució de la demografia".

Ha afegit que la societat és diversa i la diversitat implica que les persones amb experiència puguin aportar-la a les empreses, però ha matisat que pot no ser "el millor moment, perquè ara ens preocupa la creació d'ocupació, i en especial la juvenil". Alhora, ha considerat que "seria un impediment" l'aplicació "immediata" de la jubilació als 67 anys, però que en tot cas "no es poden permetre prejubilacions als 50 anys".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.