Economia

La catàstrofe del Japó pot esdevenir el desastre natural més car de la història

El govern japonès calcula que la recuperació podria costar 217.000 milions d'euros

Els grans bancs del país estudien crear un fons d'emergència per fer front a la crisi nuclear

Reparar els danys causats pel terratrèmol i pel tsunami al Japó podria arribar a costar fins a 25 bilions de iens (217.400 milions d'euros), especialment pels danys en edificis i infraestructures, segons el govern japonès, la qual cosa situaria aquesta catàstrofe com el desastre natural més car de la història.

El ministre d'Economia nipó, Kaoru Yosano, ha dit que l'impacte del gran sisme que va devastar vastes zones del nord-est del Japó serà “limitat” per al creixement econòmic de Japó. No obstant això, fonts governamentals han considerat possible que l'economia japonesa es contregui durant la primera meitat de l'any fiscal de 2011, que comença l'1 d'abril.

Per Yosano, el problema més gran a què s'enfronta l'economia japonesa són els talls d'energia, que han obligat a racionalitzar l'electricitat amb apagades cícliques a ciutats com Tòquio. El ministre ha afirmat que les apagades no són la millor opció ja que tenen un “impacte significant en la indústria manufacturera”.

Les estimacions sobre el cost econòmic del govern exclouen el cost associat a la crisi nuclear a la planta de Fukushima, tot i que el seu impacte s'està estenent a aliments de les províncies de Fukushima i Ibaraki i a l'aigua corrent de Tòquio.

Tokyo Electric Power (TEPCO), operadora de la central nuclear de Fukushima, està negociant un crèdit de 2 bilions de iens (17.400 milions d'euros) per fer front a les despeses de la crisi nuclear. Els set bancs i fons d'inversió més grans del Japó estan estudiant la sol·licitud de TEPCO i els diners podrien facilitar-se a finals d'aquest mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.