Denuncien que hi ha una firma privada al darrere dels pobles nuclears
L'AMAC en justifica la creació per fer projectes de desenvolupament local
La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va denunciar ahir, la vigília de l'assemblea general ordinària de l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC), que des de l'any 2001 hi ha constituïda una societat mercantil, enregistrada com a AMAC SL, “que actuaria com a empresa paral·lela a l'associació, que és una entitat sense ànim de lucre”. Els contraris a la candidatura d'Ascó al magatzem de residus, una instal·lació que avala l'AMAC, no concreten cap acusació, però fan referència a la “presumpta tapadora que tenien alguns dirigents de l'SGAE”, i demanen saber per què es va constituir AMAC SL –té d'administrador el gerent de l'AMAC Marià Vila d'Abadal–; quin és l'origen dels seus ingressos i despeses o si els socis de l'AMAC tenen coneixement de l'existència de la firma privada.
L'AMAC va respondre que la societat pertany als membres de l'associació i que es va constituir amb un acord d'assemblea per agilitar “la realització de projectes de desenvolupament local”. Fonts de l'ens també van aclarir que la firma té els comptes auditats i que no té res a amagar. Té com a consellers alcaldes o regidors de les zones nuclears, començant per l'actual president de l'AMAC, Rafael González, o com els exbatlles de Vandellòs, Josep Castellnou, i de Móra la Nova, Joan Sabanza. Sabanza mateix va explicar que l'ens té poca activitat i que es va crear per gestionar la dinamització local. “Que no es pensin que han descobert la sopa d'all”, va replicar. AMAC SL va tenir, segons les dades facilitades per la CANC, un volum de negoci de 136.725 euros l'any 2009, i de 300.000 l'any 2008.
L'AMAC fins i tot amenaça d'emprendre accions legals contra la CANC, “entenent que no es poden suportar les ofenses i atacs personals que només busquen danyar la imatge de l'associació”.