Els experts proposen apujar l'IVA i rebaixar l'IRPF per ser més eficient
Cecot demana crear taxes per a l'ús dels serveis públics i trams de tributació més progressius
Els assessors fiscals volen suprimir la majoria de deduccions
Davant l'anunciada reforma fiscal que el govern espanyol presentarà l'any vinent, la patronal Cecot i els assessors fiscals coincideixen a proposar la rebaixa de l'IRPF i l'increment de l'IVA. L'economista Antoni Duran-Sindreu, un dels encarregats de presentar les propostes de la Cecot, va assegurar ahir que apujar l'IVA reduint l'IRPF pot resultar “més regressiu”, però ha defensat que a la llarga seria “més eficient i crearia més llocs de treball”.
La patronal vallesana proposa reduir els trams de l'IRPF establint uns tipus impositius més baixos i amb trams d'aplicació més progressius. També, revisar el marc actual en què les rendes provinents del treball tributen més que les derivades del capital. El grup proposa revisar la tributació dels professionals d'elit i crear un impost específic per a grans societats i un altre per a pimes.
Revisar exempcions
Pel que fa a l'IVA, consideren que s'hauria d'augmentar la pressió fiscal “a mig i llarg termini”, així com obrir un debat sobre l'exempció de sectors com ara la sanitat o l'educació. La Cecot també creu que s'han de crear nous tributs, com ara la fiscalitat verda i taxes d'ús de béns i serveis públics, perquè “res no és gratuït”.
Per la seva banda, el secretari tècnic del Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF), Luis del Amo, va presentar ahir una bateria de 75 mesures sobre la reforma fiscal, que, a parer seu, és ineludible” i ha de ser “profunda”, encara que podria fer-se de manera gradual. Els assessors fiscals proposen mantenir la forma dual d'IRPF, però rebaixar-ne els marginals màxims, com també limitar els incentius per deixar-ne sols algun relatiu al treball. Amb la finalitat d'augmentar la mida de les empreses, consideren necessari aplicar un tipus més baix a les petites per l'increment de la base respecte a l'exercici anterior o l'increment de plantilla. També proposen una rebaixa general del tipus general de societats i suprimir la majoria de les deduccions i bonificacions, excepte les vinculades a les inversions de beneficis i les activitats de recerca. Pel que fa a l'IVA, en plantegen l'eliminació d'algunes exempcions i operacions de tipus reduït mitjançant els règims especials. Segons ells, Hisenda ha deixat de recaptar 16.500 milions pels dos conceptes.
La reforma es coneixerà al febrer
Caldrà esperar al febrer vinent per conèixer les propostes de la comissió d'experts que assessora el govern espanyol sobre la reforma fiscal, que entrarà en vigor el gener del 2015. Així ho va assegurar ahir Diego Martínez-Abril, director general de Tributs. Segons ell, les mesures adoptades en els darrers dos anys elevaran la recaptació de l'any vinent fins als 32.000 milions. El gros, uns 10.000 milions, provenen del canvi en l'IVA.