L'any en xifres
debilitat ·
La lenta sortida de la recessió arrossega encara una alta taxa de desocupació i no aconsegueix augmentar el consum de les famílies
La moderació de la prima de risc abarateix el finançament del deute de l'Estat
Cinc anys després de l'esclat de la crisi més profunda de les últimes dècades, l'economia catalana i l'espanyola han aconseguit el 2013 capgirar la dramàtica situació per a famílies i empreses i fer aparèixer els primers signes d'una recuperació que serà lenta i dèbil. La històricament alta taxa d'atur i el tancament de l'aixeta del crèdit són els dos fenòmens més perniciosos d'aquesta conjuntura tan adversa i que condicionen el futur més immediat. Només amb una normalització del mercat de treball –amb taxes d'ocupació més favorables i sense una precarització excessiva– i amb uns canals de finançament que tornin a fluir es pot garantir un creixement estable de l'economia. Un escenari gens probable a curt termini. La lluita contra el dèficit públic és un altre factor determinant de la debilitat previsible durant diversos anys. Les retallades de despesa pública imprescindibles per situar el dèficit per sota del 3% el 2015 provoquen un efecte recessiu sobre tots els agents econòmics, tant públics com privats, que veuen deprimida la seva activitat. Alhora, la incertesa de les famílies en el futur derivada de les polítiques de les administracions obturen qualsevol possibilitat d'augment del consum intern, cosa que impulsa les empreses a buscar als mercats exteriors la demanda que no troben aquí. De fet, les exportacions i el turisme s'erigeixen com els grans salvadors de l'economia, substituint la construcció com a motor de progrés.
42,4 per cent creix el nombre de joves que emigren
La crisi del mercat laboral ha forçat 15.000 joves catalans a emigrar a l'estranger per trobar feina entre el 2009 i el 2013. Així, el nombre de treballadors d'entre 15 i 34 anys que s'han vist obligats a buscar un lloc de treball a fora ha crescut un 42,4% en el període esmentat arran de les elevades xifres d'atur al Principat, que en la franja d'edat dels 16 al 24 anys arriba al 52,1% de la població activa. El destí preferent dels joves que emigren és Europa.
840.500 treballadors estan a l'atur
Una bona temporada turística ha fet possible una correcció de les xifres de desocupació des de Setmana Santa fins a l'estiu, que no s'ha pogut mantenir a partir de l'agost, quan s'ha retornat a la tendència alcista. Al final del tercer trimestre, 840.500 persones estaven sense feina a Catalunya, segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), és a dir, el 22,8% de la població activa. S'aprecia una lleu però representativa millora respecte a les dades de primers d'any, en què la taxa d'atur era 1,1 punts superior a l'actual i 45.000 persones més no trobaven cap lloc de treball. Pel que fa a l'atur registrat a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), el novembre passat hi estaven inscrites 638.344 persones, 13.747 menys que un any enrere, i això fa pensar a les autoritats que es podria començar el 2014 amb una lleugera generació neta d'ocupació. Un altre factor que apunta en aquesta direcció és que s'han firmat gairebé dos milions de contractes de treball –la majoria temporals– en els primers onze mesos de l'any, tot i que al novembre s'ha produït una inflexió i el nombre de contractes ha baixat de 51.852 respecte de l'octubre.
0,2 per cent creix l'economia catalana
El primer creixement del PIB des de l'inici de la recessió ha portat un bri d'esperança en el futur. L'economia catalana va registrar en el tercer trimestre una variació positiva del 0,2% respecte al trimestre anterior. Amb tot, en relació amb fa un any, la taxa continua sent negativa, d'un 0,7%. El millor sector, l'agricultura.
6,5 per cent és l'objectiu de dèficit del 2013
Lluny queda aquell topall del 3% de dèficit fixat pel Tractat de Maastricht per als països que formen part de l'euro. La recessió més profunda de les últimes dècades ha dinamitat aquest objectiu fins al punt que les autoritats de Brussel·les han hagut de flexibilitzar les seves exigències. l'Estat espanyol ha de tancar el 2013 amb un dèficit del 6,5% del PIB –una forta correcció respecte al 10,7% de l'exercici anterior–, per baixar al 5,8% el 2014. De moment, de gener a novembre la taxa se situava en el 4,4% i el Ministeri d'Hisenda considera possible tancar l'exercici dintre de les previsions. A Catalunya, el dèficit públic va arribar a l'octubre a l'1,6% del PIB català, percentatge que supera el límit imposat pel govern espanyol per al conjunt de l'exercici, que és de l'1,58%.
954.863 milions acumulats en deute públic
Una economia en recessió porta lligada en la majoria dels casos la generació d'un important dèficit, que es finança a través de l'emissió de deute públic. Aquesta correlació ha portat l'economia espanyola a anar acumulant deute en el conjunt d'administracions, fins al punt d'arribar al rècord històric del 93,4% del PIB el tercer trimestre de l'any, equivalent a 954.863 milions d'euros, i totes les previsions indiquen que es tancarà el 2013 per damunt del 100%. Per contextualitzar, s'ha de tenir present que abans de l'inici de la crisi la proporció era del 36,3% del PIB. L'administració central de l'Estat és la principal responsable d'aquest desgavell, ja que ha fet créixer el deute un 19,5% en l'últim any, les autonomies ho han fet un 17% i les corporacions locals, un 4,6%.
2,4 per cent cau el consum de les famílies
En la sortida d'una recessió, la demanda interna és la variable més lenta en la seva recuperació. Tornar la confiança de les famílies en el seu futur és clau per a un creixement sostenible. Ara com ara, les dades no acompanyen. El consum de les famílies, que va caure un 2,4% el tercer trimestre, ha corregit poc el rumb respecte del 3,1% de fa un any.
999 euros de pensió
L'evolució de la piràmide d'edats ha obligat a fer una reforma de les pensions per fer sostenible el sistema en el futur. De fet, a Catalunya el nombre de pensionistes ha crescut de 460.000 persones en els últims 20 anys fins a arribar a la xifra dels 1,63 milions. I l'augment encara serà més gran els pròxims decennis. La pensió mitjana del règim general ha passat dels 398,5 euros mensuals el 1993 als 999,2 euros el 2013.
0,3 per cent d'inflació
L'índex de preus del consum ha baixat aquest any de forma espectacular, fins al punt que s'ha encetat el debat sobre la possible entrada en deflació (caiguda dels preus en un període llarg de temps). El novembre passat, la inflació va ser del 0,3% a Catalunya, però el mes anterior la taxa va ser negativa, d'un 0,1%, per primera vegada des del 2009.
36,7 per cent s'ha reduït el nombre d'ERO
La tendència a la millora en la situació del mercat laboral s'ha traduït en una reducció del 36,7% en el nombre d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) presentats a Catalunya en els nou primers mesos de l'any. Es van registrar 2.839 expedients que van afectar 46.326 treballadors, dels quals 6.584 van ser acomiadats i la resta van ser objecte de reducció de jornada o suspensió temporal.