La banca s'uneix a l'estratègia de la por i l'amenaça de marxar
Avisa de “greus problemes d'inseguretat jurídica” en cas de quedar fora de la zona l'euro
El Círculo de Empresarios adverteix de “gravíssims danys”
La banca espanyola va forçar ahir finalment una declaració institucional conjunta dels seus membres i va entrar en campanya fent costat als que se serveixen de l'estratègia de la por. Segons un comunicat conjunt de les dues patronals, l'Associació Espanyola de Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi (CECA), l'exclusió de Catalunya de la zona euro “com a conseqüència de la ruptura unilateral del marc constitucional vigent” comportaria “greus problemes de seguretat jurídica” a totes les entitats implantades al territori, la qual cosa les portaria a “reconsiderar la seva estratègia d'implantació”.
No s'hi refereixen textualment, però els bancs addueixen el fet que el sistema bancari és un sistema regulat supeditat a unes normes de funcionament que vénen marcades des d'Europa.
En el cas que les entitats decidissin marxar del país, diu la nota, Catalunya es veuria abocada a una “reducció de l'oferta bancària” i, amb ella, a una “exclusió financera i encariment i escassetat del crèdit”. Tot un panorama desolador vist per unes entitats l'objectiu de les quals, segons diuen també en el document, no és més que “protegir els seus dipositants i mantenir el flux de finançament a famílies, pimes i als sectors productius i generadors d'ocupació del país”.
Les entitats integrants de les dues patronals insisteixen que cal “preservar-se l'ordre constitucional i la pertinença a la zona euro del conjunt d'Espanya”. Entre d'altres, formen part de l'AEB i de la CECA entitats com Caixabank, Santander, BBVA, Bankia, Sabadell i Popular. A més, el president de Caixabank, Isidre Fainé, que sempre ha mantingut la seva posició neutral en el procés, és president alhora de la CECA. José María Roldán és el president de l'AEB, que aplega tots els bancs i caixes, també els internacionals, que tenen presència a l'Estat.
Els empresaris parlen
En la mateixa línia, ahir el Círculo de Empresarios espanyol va alertar dels “gravíssims danys” per a “l'economia espanyola i en especial la catalana” en cas que prosperessin “la pretensió separatista”. L'entitat, que demana el “diàleg per a la recerca d'acords sobre qüestions crucials com l'educació, l'ús de les llengües oficials, el sistema de finançament autonòmic i la unitat del mercat”, es mostra sorpresa, ja que entén que “Catalunya s'ha beneficiat de la seva pertinença a Espanya, molt especialment des del punt de vista econòmic per quant la resta del país representa el mercat més important per a les empreses catalanes”.
El seu president, Javier Vega de Seoane, obviant tots els llibres d'història, va recordar que “Catalunya gaudeix en l'actualitat d'unes cotes d'autonomia i autogovern sense comparació en el seu passat”.
Els que es desmarquen
L'amenaça feta pública ahir pels bancs va tenir els seus efectes i ahir les xarxes socials bullien de comentaris. Una gran majoria d'usuaris de Twitter se'n felicitava de la decisió de la banca (“Bon vent i banca nova”, van piular des de la CUP) i d'altres demanaven explicacions a les entitats catalanes alhora que les instaven a fer públic el seu posicionament. En aquest sentit, i sempre a través de piulades, la Caixa d'Enginyers va assegurar no tenir res a veure amb el comunicat emès per les dues patronals, de les quals no en formen part. De la seva banda, Triodos Bank va piular: “No tenim previsió de reduir la nostra presència a Catalunya”, i va assegurar que “el comunicat no ha estat a iniciativa de la totalitat de l'AEB.”