L'ampliació geogràfica de la mongeta del ganxet, en marxa
La nova presidència de la DOP Vallès Oriental i Maresme aposta fort per incorporar-hi més comarques productores tradicionals
La venda a granel, el debat sobre el grau del ganxo i la promoció, aspectes que cal resoldre
Nous aires per a un producte de tota la vida. El canvi tant en la presidència com en el consell regulador de la denominació d'origen protegida (DOP) mongeta del ganxet a principis d'estiu permetrà, segons els seus responsables, afrontar el futur amb un grapat de propostes que volen posar fi a les mancances i les limitacions que al seu entendre arrossega el sector. Benjamí Alvarado, pagès d'horta de Palafolls i membre del sindicat Unió de Pagesos, encapçala una DOP que actualment s'estén al nord del Maresme, al Vallès i a alguns municipis de la Selva en unes condicions molt restrictives. Una de les primeres propostes que hi ha sobre la taula, i que es debatran en una propera reunió al mes de novembre amb la direcció general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, és la necessària ampliació geogràfica arreu de Catalunya. En aquest sentit, el consell regulador considera que els productors de mongeta del ganxet del Bages, el Gironès, la resta de la Selva i el Maresme, l'Anoia, el Baix Llobregat, l'Alt i el Baix Camp, el Tarragonès i l'Alt i el Baix Empordà “haurien d'estar inclosos en el territori de la DOP”. “Tots estem d'acord que cal una revisió dels límits geogràfics i garantint en tot moment les característiques i la qualitat del producte és bàsic que la DOP s'estengui”, assenyala el president, que avança que caldrà revisar el plec de condicions que regulen l'adhesió a la DOP, “actualment molt i molt restrictiva”, unes condicions, però, que hauran d'aconseguir primer el vistiplau català i estatal abans no es presentin a la Unió Europea, que és qui atorga la qualificació.
Incloure venda a granel
vendre la mongeta del ganxet a granel. “Ara tot el producte ha de sortir al mercat envasat i creiem que cal repensar el concepte perquè significa ampliar molt el mercat a botigues i mercats als quals fins ara no els és permès”, assenyala Alvarado, que tot i això reconeix que hi ha molts establiments que amb el nom de mongeta del ganxet venen la grana en sacs i a granel. Pel president, la promoció del producte és bàsica no tan sols per reivindicar-ne la qualitat sinó per donar-la a conèixer i ampliar-ne el consum. “Estem treballant amb un aliment de primer nivell, que ha de tenir un preu de venda just i aquest missatge l'hem de fer
arribar al consumidor”, precisa.
Finalment, un dels principals punts de fricció en el sector fa referència al grau de ganxo de la mongeta del qual agafa el nom. Les discussions en aquest sentit s'han eternitzat perquè a la defensa que en fan els professionals més puristes s'hi contraposa la d'aquells que recorden que s'ha de ser més flexible perquè el grau de ganxo varia en funció de la llargada del cicle de producció que ve marcat tant pel tipus de terreny com pel clima. “És un aspecte que demana molta reflexió i una àmplia acceptació entre els productors”, explica Alvarado.
LA FRASE
LA XIFRA
Una producció molt variable
La producció de mongeta del ganxet en els territoris que formen part de la DOP varia significativament d'any en any. Segons les dades facilitades des del consell regulador, la corresponent a la temporada 2014/2015 va significar unes 34 hectàrees i uns 57.000 quilos de mongeta. El nombre de productors tampoc no és permanent, perquè cada any en fallen alguns a l'hora de plantar. A la DOP hi tenen censats al voltant de 55, però l'any passat només van collir mongeta del ganxet una quarantena. Aquesta temporada hi ha hagut una reducció de les hectàrees que es destinen al conreu i es calcula que seran una trentena el nombre de productors. La mongeta del ganxet és originària d'Amèrica central i es creu que va entrar a Catalunya pel Maresme de la mà dels indians i abans se la coneixia com a mongeta filaire, perquè els seus fils s'han d'emparrar. Durant molts anys es va anar barrejant amb altres varietats que feia molt difícil determinar-ne unes característiques pures. L'any 1982, l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona va rebre l'encàrrec de depurar un únic model de mongeta del ganxet marcat per la forma plana, un grau de ganxo molt marcat, un elevat valor proteic, l'absència de percepció de la pell i una gran cremositat. L'any 1992 es van iniciar els tràmits per aconseguir la DOP, un camí que es va completar amb èxit nou anys després, el desembre del 2011.