Economia

Les exportacions creixen un 6,1% i baten rècords el 2015

Arriben fins a prop dels 64.000 milions, la xifra més alta de la història, amb un progrés millor que el de l'Estat i el de la zona euro

Baiget creu que les empreses hi han trobat “una estratègia competitiva”

El rècord de les exportacions catalanes de l'any passat va confirmar ahir el que no fa gaires dies afirmava en un dinar amb la premsa el professor de l'IESE Alfred Pastor: que les empreses catalanes estan potenciant al màxim les seves vendes a l'exterior, no tant per la competitivitat que ha incorporat la devaluació interna que ha forçat la crisi, sinó perquè han integrat la necessitat de vendre fora com a estratègia.

I és que la xifra, 63.839 milions d'euros, el volum exportat a Catalunya al llarg del 2015, representa un màxim històric que, a més, implica una evolució positiva respecte a l'exercici del 2014 d'un 6,1%.

Líder territorial

Posat en perspectiva territorial, aquest progrés ha estat encara més favorable, ja que la mitjana de la zona euro pel mateix concepte va ser d'un creixement del 4,2%, i la de l'Estat espanyol, d'un 4,3%. Altres països veïns o de referència, com ara França o Itàlia, també han avançat relativament, però menys, amb valors al voltant del 4% en tots dos casos.

Segons la informació difosa ahir per l'agència pública ACCIÓ, durant el 2015 també s'han superat tots els topalls previs de la sèrie històrica pel que fa a empreses exportadores regulars, que han crescut un 3% i que ja sumen 16.422 companyies, que al seu torn representen un 34,4% del total de grups exportadors del conjunt de l'Estat. Es consideren exportadors regulars els que han facturat a fora durant els últims quatre anys d'una manera sostinguda i consecutiva.

La tabulació de la Generalitat indica que l'àmbit amb més èxit dels productes catalans va ser el químic. Aquests productes van representar un 26,3% del volum total exportat, amb un creixement del 4,6% interanual. A continuació hi van constar els béns d'equip, que creixen un 4,8% respecte del 2014 i que representen un 17,2% del total venut fronteres enllà, seguit de prop pel tercer líder sectorial, que va ser l'automòbil, amb un 16,3% de les exportacions i el que més va créixer en vendes d'un any a l'altre, més d'un 13%.

Val a dir que les exportacions catalanes, que ja representen més d'una quarta part (25,5%) del total estatal, s'han vist empeses en l'últim tram de l'any. La xifra del mes de desembre, 5.092 milions d'euros, ha estat la més alta de tota la sèrie històrica dels mesos homònims.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va resumir la seva anàlisi de les bones dades, que milloren per cinquè any consecutiu, assegurant que “la indústria catalana ha interioritzat que exportar és una estratègia de competitivitat” i que ja forma part de “l'aposta estructural”; és a dir, consolidada, del teixit empresarial del país.

LA XIFRA

34,4
per cent
de les empreses de l'Estat que exporten de manera regular són del territori català.

Amec valora l'evolució a l'Estat

L'entorn “inestable” no ha estat un impediment perquè les exportacions espanyoles hagin avançat positivament l'any passat. Aquesta és la conclusió de la patronal d'empreses exportadores Amec, que amb seu a Catalunya aplega companyies de tot l'Estat. Segons el seu director general, Joan Tristany, les circumstàncies han fet que el pes de la Unió Europea com a destí de les exportacions espanyoles hagin augmentat, una evolució que des de la patronal es considera “normal”.

Segons l'informe de comerç exterior del Ministeri d'Economia, corresponent al 2015, les vendes espanyoles a l'exterior van suposar 250,2 milions d'euros al llarg de l'any, un 4,3% més que l'exercici precedent. Per destinacions, la zona euro va guanyar pes amb un 5,4% més de vendes, que van suposar més de la meitat del total, mentre que la resta de la UE rep el 14,3% del volum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

El govern espanyol veta l’opa de Magyar Vagon a Talgo

Barcelona
ECONOMIA

Mollerussa bonifica 58 propietaris de pisos cedits per a lloguer social

Mollerussa
Economia

El BBVA participa a la Barcelona KDD, la principal conferència internacional de científics de dades

Barcelona

Una vintena de restaurants participaran a l’Enfiga’t durant aquest setembre

FIGUERES
economia

La collita de sal del delta de l’Ebre es preveu “molt bona”

La Ràpita
ECONOMIA

Barcelona va superar l’ 1,9 milions de creueristes entre gener i juliol

Barcelona

Set petits productors d’ous ecològics creen la cooperativa La Dotzena

GIRONA

Creixen les iniciatives per fer escalar l’economia als Pallars

Barcelona
Daniel Altimiras
President del centre tecnològic Eurecat

“La pime té encara molt recorregut a fer en R+D+I”

Barcelona