Esports

"No m'imagino Frank i Ronnie fora, però sí aixecant un títol"

Entrevista: Carles Puyol, jugador i capità del FC Barcelona

Ser o no ser, va reflexionar Hamlet. Creure-hi o no creure-hi, predica Puyol. En els dies més transcendentals a Can Barça, el capità blaugrana deixa anar a les pàgines de l'AVUI un discurs que tracta sobre els dubtes filosòfics del barcelonisme. ¿Hi ha equip campió o no n'hi ha? ¿Hi ha tècnic i estrelles amb crèdit o no n'hi ha? La qüestió per a l'ànima del vestidor és ser positius i no plantejar-se res més en els dos pròxims mesos que la bona fe dels jugadors. Carles Puyol proposa una treva per compartir un desig comú: recuperar el millor Barça és possible; atrapar el Madrid, també; la Champions, també. ¿Hi creu o no hi creu? Aquesta és la qüestió.

Vostè jugarà demà amb dolor al turmell, Touré ho farà infiltrat... ¿Entén que la gent vegi compromís només en uns jugadors i no en l'equip?
Ara és un moment amb dos títols importantíssims en joc i hem d'estar al cent per cent cada dia, no només als partits, també als entrenaments. Tots els jugadors tenen compromís i volen ajudar l'equip. Davant les baixes que hi ha, hem d'aportar tot el que tinguem per obtenir títols.

Per què hi ha la sensació que aquest vestidor no forma tanta pinya com fa dues temporades?
Fora es parla de moltes coses que no podem controlar, però sí que puc dir que al vestidor hi ha bon ambient. Esclar que quan es guanya sempre n'hi ha de millor.

¿No han passat massa coses que han trencat la unitat del vestidor?
No. Dins del vestidor hi ha bones persones i bon rotllo.

¿No troba que com a capità ha hagut de defensar massa Ronaldinho de les suspicàcies o les crítiques?
Sempre defensaré els meus companys. Ens necessitem tots. És el que hem de fer, però no m'he sentit cap escut. Es parla massa de Ronnie i ens hem de centrar en els partits que queden. Resten dos mesos bàsics i s'han de cremar els últims cartutxos i tot el que hi ha. No podem perdre energies en altres coses.

Admetrà que Ronaldinho ha perdut pes futbolístic al vestidor.
Ara està tocat i no pot jugar. El que no farem és sortir amb deu. Que sempre es parli de jugadors que no hi són és una falta de respecte als que estan jugant. Els que guanyen els partits són els que salten al camp. A principi de temporada trèiem pit de la plantilla que teníem; per desgràcia tenim baixes importants, però l'equip que surt és molt competitiu. Però que quedi clar que segur que quan Ronaldinho es recuperi serà importantíssim per a nosaltres.

¿El capità del Barça assegura que Ronaldinho ha sigut solidari amb l'equip?
Sí, sempre que ha estat bé ha intentat aportar tot el que té.

Sempre que ha estat bé... físicament?
Sí, esclar. Si està lesionat, s'ha de recuperar.

La seva actitud és bona per al vestidor?
Amb nosaltres sempre té bon rotllo i sempre està bé. Vosaltres sabeu com és ell.

¿L'emprenya sentir que Ronaldinho ja no és útil al Barça?
La veritat és que no escolto gaire el que es diu, perquè se'n diuen moltes. El que ens agradaria és que es parlés del pròxim rival i no de Ronnie, de Messi o dels que ara no hi són.

¿S'imagina el Barça sense Ronaldinho o Rijkaard?
No, però aixecant un títol sí, veu? Sempre penso en positiu. Sobre la resta, a final de temporada el club decidirà què ha de fer, si compten amb mi o no, o si amb aquest o aquell altre. Ni jo ni ningú ha de pensar en aquest tema, sinó en els partits que queden per guanyar.

¿Demana doncs un esforç a l'afició perquè en dos mesos faci un parèntesi?
No demano res. No podem demanar res a l'afició. No en podem tenir cap queixa. Sempre s'ha portat molt bé amb nosaltres. L'únic que puc demanar als jugadors és que estiguem centrats en els partits i que no ens distregui res de fora. Ens hem de fer forts dins del vestidor i tirar això endavant. Ara es parla de coses que no són de futbol perquè els resultats no són bons. Hem sigut una muntanya russa de resultats, però si estem bé, la gent deixarà altres temes.

És difícil quan no es compleixen les expectatives...
Esclar que hem de fer autocrítica a dins. No podem amagar la realitat. Tots sabem que hem fallat en moments puntuals, però menys la Copa, podem guanyar les altres dues competicions. El que ha passat d'aquí cap enrere... Per molt que parlem i que fem, no recuperarem cap punt ni anirem a la final de la Copa. Mirem endavant i som positius.

La millor notícia és que esteu vius...
Esclar. Ens agradaria estar líders a la Lliga, però queden punts per donar la volta.

És a les vostres mans que es parli més de futbol. Ronaldinho també té a les seves mans que es parli només del que fa a la gespa...
Esclar que si ell i tots els altres jugadors juguem bé al camp, ens elogiareu, perquè ja ho heu fet.

¿Temeu acabar com els galàctics del Madrid?
No em passa pel cap res negatiu. Si penses que les coses et poden anar malament, segurament t'aniran malament. Esclar que hi ha coses a millorar, però per sort estem a temps de corregir-les.

¿Pot dir alguna cosa que justifiqui la irregularitat de l'equip?
No. Em podria excusar que hem tingut baixes importantíssimes, però no ho penso fer, perquè estic orgullós de la plantilla que tenim, és la de més talent en què he estat.

¿Però quina cosa tangible s'ha de millorar per acabar amb la irregularitat o amb els mals de la defensa en els últims partits?
Hem de treballar en equip tant en atac com en defensa. Fer que hi hagi les mínimes errades possibles i fer el nostre futbol. Hem de ser més regulars no només d'un partit a un altre sinó en el mateix partit. Contra el Valladolid al marcar el 3-1 sembla que es trenca una mica l'equip. Això ho hem de millorar.

¿Que l'equip es trenqui o que l'equip es freni sovint quan s'avança al marcador, és fruit de l'estat anímic dels jugadors?
No, però sí que ens ha faltat matar els partits. Sempre diem que el més difícil és ficar-nos al davant i quan ho hem fet, no hem rematat. A vegades per la pressió, les ganes, l'ansietat per voler fer moltes coses perds la posició. No ens hem de tornar bojos si el Valladolid ens empata quan falta més d'una part. Hem d'anar més amb el cap que amb el cor.

Ser campió és una qüestió de fe?
Sí, per guanyar és important creure-s'ho. Si ens ho creiem, podem ser campions. Primer ens ho hem de creure nosaltres i després enviar senyals de la nostra creença a l'entorn, perquè no tinc cap dubte que tirarà darrere nostre.

¿Creu que han enviat prou senyals?
A vegades sí, i a vegades, no. Hem sigut tant irregulars que la gent s'ha il·lusionat i ha rebut un cop, i així.

Enteneu, doncs, l'escepticisme de la grada.
Sí, pot ser que tinguin dubtes perquè nosaltres hem fallat i més venint d'una temporada que no vam estar bé.

¿La fe és creure que sumareu a partir d'ara més punts que el Madrid?
Hem de pensar a sumar tots els punts que queden i ja veurem com arribem al Bernabéu.

Com s'ha de creure que el Barça, que li ha costat tant guanyar més de tres partits seguits durant vuit mesos, s'enratxarà a partir d'ara?
No us ho heu de creure, us ho hem de demostrar els jugadors. I la millor forma és guanyar el Betis i els pròxims. Si ens enratxem, la gent confiarà en l'equip.

¿Però per què ara penseu que teniu capacitat i abans no l'heu tinguda?
Jo hi confio, perquè queden dos mesos i ja no podem fallar més.

Però en els mesos precedents tampoc heu volgut fallar.
Esclar que no. Esclar que no hi ha autocomplaença. Sempre hem volgut guanyar. Però ara és l'esprint final i hi hem de posar tots els sentits. Els que sortim al camp hem de donar-ho tot i hem d'intentar que tots els jugadors es recuperin, perquè com més siguem serà més fàcil.

Txiki Begiristain va parlar de falta de lideratge damunt la gespa en determinats partits.
Jo crec que ens ha faltat més aviat tranquil·litat quan ens empataven, per exemple.

¿Això és la purga de la temporada passada?
Tot et crea més ansietat. Quan no tens bons resultats, les ganes de guanyar et juguen males passades.

Deco, Ronaldinho, Márquez, Eto'o no hi han estat gaire, a l'equip.
Sí, tenen caràcter i qualitat, però n'hi ha d'altres. Víctor Valdés, Milito, Xavi, Iniesta, Henry... Ens ha faltat tranquil·litat, però no líders.

Si admet que hi ha qualitat, compromís, fam...
¿Em preguntarà per què no es guanya? Aquesta és la pregunta del milió. Però hem de pensar que encara hi som a temps i confio que guanyarem. Poden passar moltes coses i no podem fallar.

Això s'ha de creure... Per cert, ¿vostè encara creu en el model d'autogestió de Rijkaard?
Sí, és un gran tècnic, ha guanyat títols importantíssims aquí. El model serveix, no està caducat. Espero que ho pugueu veure d'aquí a dos mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.