Esports

El COI tornarà a analitzar totes les mostres de Pequín a la recerca d'EPO de tercera generació

Doping

El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha anunciat aquest dimecres que tornarà a analitzar totes les mostres preses durant els Jocs de Pequín 2008, que seran enviades al laboratori antidopatge de Lausana (Suïssa) per revisar-les a la recerca de CERA, l'EPO de tercera generació.

La decisió del COI, anunciada per mitjà d'un comunicat, es produeix dos dies després que l'Agència Francesa Antidopatge revelés els positius per aquesta substància del ciclista italià Leonardo Piepoli i de l'alemany Stefan Schumacher en el passat Tour de França, detectats gràcies a un nou mètode aplicat pel laboratori francès de Chatenay-Malabry i el de Lausana.

Piepoli era company d'habitació de Ricardo Riccó, segon en el passat Giro d'Itàlia, que va ser detingut el 17 de juliol en ple Tour de França, pel resultat positiu –també per CERA– en els controls urinaris de la ronda gala, de la qual finalment es va retirar el seu equip, el Saunier Duval.

Les anàlisis d'orina efectuades a Piepoli no van demostrar res en el seu moment, però un mètode més complex que combina el control de l'orina i la sang, posat en marxa pel laboratori francès en col·laboració amb el de Lausana, va confirmar el positiu de l'italià en un control fet el passat 4 de juliol i en un altre el dia 15, dues jornades abans del seu triomf al cim d'Hautacam.

Piepoli i Riccó formaven part d'un grup de corredors particularment vigilats per l'Agència Francesa Antidopatge a causa dels seus estranys nivells sanguinis, igual que l'alemany Stefan Schumacher, el positiu en el Tour del qual va ser confirmat pel director del seu equip, Gerolsteiner.

El COI va programar 4.500 controls per als Jocs de Pequín, on hi va haver sis positius enfront dels 26 registrats quatre anys abans en els Jocs d'Atenes, encara que posteriorment se'n van conèixer altres.

La ciclista espanyola Maribel Moreno, el gimnasta vietnamita Thi Ngan Thuong Do, el tirador nord-coreà Kim Jong Su, les atletes Fani Halkia, de Grècia, i Lyudmila Blonska, d'Ucraïna, i l'aixecador de pesos ucraïnès Igor Razoronov, van ser els casos fets públics durant els Jocs de Pequín.

Després es van anunciar els dels llançadors de martell bielorussos Vadim Devyatovskiy i Ivan Tsikhan, medalles de plata i bronze, respectivament, que van presentar traces anormals de testosterona, i el del piragüista polonès Adam Seroczynski, quart en K2, que va donar positiu en clenbuterol. Aquests tres positius estan pendents de resolució.

EPO de tercera generació
La CERA és el nom amb el qual es coneix l'EPO de tercera generació, una substància amb els mateixos efectes que l'EPO però que necessita menys injeccions, cosa que dificulta la seva identificació en els controls antidopatge, i els seus efectes són més duradors.

CERA són les sigles en anglès del "Continous Erythropoietin Receptor Activator", un producte utilitzat des de l'any 2000 per tractar malalts renals que no es troba en farmàcies i al mercat negre pot arribar a costar mil euros la dosi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.