Esports

El Tour expulsa Riccò per donar positiu per EPO de 3a generació

Ciclisme

Fins a tal punt Riccardo Riccò ha seguit el model del que sempre ha sigut el seu ídol, Marco Pantani, que l'ha acabat imitant en la misèria. Si fa nou anys el vencedor del Tour 98 era expulsat del Giro per dopatge, en el que era l'inici d'un procés degeneratiu que el va conduir a la mort el 2004 per sobredosi de cocaïna, ahir era a la nova perla del ciclisme italià, l'escalador que havia tornat la il·lusió a tot un país, a qui es despatxava del pilot com un delinqüent qualsevol. Escortat per la policia enmig del rebuig general.

El de Riccò és el tercer positiu per EPO d'aquest Tour, encara que la repercussió d'aquest cas supera amb escreix els de Manuel Beltrán i Moisés Dueñas. L'italià, subcampió al passat Giro, era un dels favorits. Un dels elements més carismàtics i també polèmics del gran grup i l'únic capaç de donar espectacle a la muntanya, tal com va fer a Super-Besse i a Bagnères-de-Bigorre, les dues etapes que va guanyar després d'oferir una exhibició.

Apareix la CERA
L'actual líder de la muntanya ha anat també un pas al davant respecte als anteriors casos de dopatge. Tot apunta que ha utilitzat un tipus d'EPO molt més sofisticat i de més durada anomenat CERA (activador continu del receptor de l'eritropoetina), fins ara indetectable i del qual en diuen EPO de tercera generació. El cop d'ahir, de tota manera, no ha sigut una casualitat. Feia temps que Riccò estava en el punt de mira dels encarregats de lluitar contra els tramposos a causa del seu alt nivell d'hematòcrit, que segons el seu equip produïa de manera natural, fins que finalment l'Agència Francesa Antidopatge (AFLD) l'ha atrapat després d'un setge exhaustiu i cinc controls.

De retruc, els danys col·laterals han sigut terribles per als seus companys d'equip, entre els quals Juan José Cobo, que era vuitè a la general, i el català Josep Jufré. Un cop conegut el positiu el Saunier Duval va decidir retirar-se de la cursa per pròpia iniciativa. "Per no danyar més la imatge dels patrocinadors i del mateix Tour, tenint en compte la transcendència del ciclista afectat, que des d'aquest moment queda suspès", va anunciar Fernández Matxín, director esportiu de l'equip càntabre, que també ha decidit renunciar a la resta de proves que tenia programades.

Pràcticament quan Riccò entrava a comissaria, Moisés Dueñas era posat en llibertat, tot i que imputat per possessió de "substàncies verinoses i importació de mercaderies prohibides". El ciclista salmantí va confessar que es dopava i pot ser condemnat a dos anys de presó després que la policia hagi trobat a la seva habitació de l'hotel xeringues, agulles, instruments per a transfusions i una bossa buida de sang.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.