Un altre triomf d’infart

LLIGA DE CAMPIONS

PER LLEGIR LA CRÒNICA DEL PARTIT MINUT A MINUT, CLIQUEU AQUÍ

Abonats a les victòries d’infart. Sense mostrar jerarquia ni desplegar un bon futbol, el Barça va marxar ahir amb els tres punts d’Ucraïna en una remuntada final polèmica (1-2). Diran missa els jugadors, i es debatrà entre la picardia o la falta de fair play, però la realitat és que el Xakhtar esperava que li tornessin la pilota al minut 87 i Bojan va tirar pel dret per facilitar l’empat. El més jovenet va prendre la decisió més calenta i Messi va aprofitar per fer l’1-1.

Era un respir després d’un partit dels catalans mal plantejat, amb unes alternatives tàctiques que no van donar fruits, i mal realitzat, amb alguns futbolistes que no arrenquen, només compensat per la sort que li ha estat esquiva altres dies, rematada amb un segon gol, golàs, de Messi, picant la pilota a assistència de Xavi, ja en el temps de descompte. El Barça es va convertir en una pinya i el Xakhtar es va ensorrar. L’Olimpiski, que havia fet l’onada, va emmudir.

D’entrada, Guardiola va alinear per primer cop dos homes en punta pel centre, Eto’o i Henry, i el Barça, amb Messi suplent, gairebé no va inquietar el Xakhtar en una primera part molt discreta. Sense un home a l’extrem dret, li va faltar joc de posició i tampoc no va ser més incisiu pel mig. Potser es podia pensar que amb dos laterals llargs com els del rival hi hauria més espais al voltant dels centrals, però la realitat és que Eto’o i Henry només van connectar una sola vegada. I el francès va rematar tou. El conjunt local vivia bé, pressionant a partir de tres quarts i tancant totes les vies del migcamp amb marcatges estrets. L’únic que desbordava una mica amb diagonals era Iniesta des de l’esquerra, però la igualtat es mantenia.

El cas és que el Barça va trigar mitja hora a trobar alguna combinació llarga, com li agrada, però just aleshores li van crear les ocasions més clares, a contrapeu, una primera salvada per Valdés amb el cos i una segona que va suposar l’1-0 d’Ilsinho. El gol va deixar en molt mal lloc la defensa: Márquez va fer tard i va permetre el bot a la sacada de porteria i, en avantatge, Ilsinho va deixar enrere Puyol per potència abans de picar la pilota a la sortida del porter. Era el minut 44 i les cares llargues dels blaugranes van desfilar cap al vestidor.

A la represa, Guardiola va retocar l’esquema, tornant a l’original, a ocupar les bandes, i va fer entrar Messi davant el resultat i el pobre paper d’Henry, rellevat. Poc després també asseuria Eto’o, que just abans havia desaprofitat un un contra un amb el porter. Ja tot eren presses per al Barça, llançat més per ganes que per futbol als 20 minuts finals fins que va aconseguir l’empat una mica de mala manera i es va trobar la victòria, tot en els peus de Messi. Contra l’Espanyol, l’equip s’ho va merèixer; ahir no, va fer un pas enrere en la seva evolució, però ja té encarrilada la primera fase europea, que és del que es tractava.