Esports

El Barça també reclamarà un títol del 1937

El club català està "preparant els fonaments històrics i jurídics" per reclamar l’oficialització del títol de la Lliga del 1937

El Barça i el Llevant s’enfronten demà al Ciutat de València amb necessitat de punts –per motius ben diferents– a totes dues bandes. Amb tot, els dos equips blaugranes de Primera van agafats de la mà en un altre partit, molt més llarg. De 70 anys.

Dimarts el Congrés de Diputats, per unanimitat i a partir d’una proposició no de llei presentada per IU-ICV, va acordar instar la Federació Espanyola (FEF) a declarar oficial la Copa de l’Espanya Lliure, el torneig del KO disputat el 1937 a Catalunya i el País Valencià, en zona del govern legítim de la República i en plena Guerra Civil. El títol se’l va endur el Llevant, que va batre 1-0 el València en la final, disputada el 18 de juliol (!) a Barcelona. És l’únic trofeu que el club granota té a les vitrines.

Aquella Copa, que no va tenir rèplica a la zona ocupada per tropes franquistes, la van disputar l’Espanyol, el Girona, el València i el Llevant com a primers classificats d’una Lliga acabada setmanes abans, la Lliga Mediterrània.

Analogia clara
El nom, i l’absència del Madrid i l’Athetic, no van ser triats sinó forçats per la guerra. El campió n’havia estat el Barça, que va renunciar a jugar la Copa per anar a fer una gira a Mèxic i els Estats Units, vital per no desaparèixer. L’analogia és clara: si al Llevant li reconeixen aquella Copa, per què no la Lliga al Barça?

Jordi Badia, portaveu del club català, va explicar ahir a aquest diari que “des de l’aprovació de la llei de la memòria històrica teníem clar que era una possibilitat, i el cas del Llevant hi pot ajudar, però fa temps que hi treballem”. Badia va indicar que “els serveis jurídics estan preparant els fonaments històrics i jurídics per a la reclamació”, així com la via: directament a la FEF o imitant l’exemple del Llevant, amb un pas previ pel Congrés gràcies a la complicitat d’un diputat o d’un grup parlamentari.
Des del club es veu complicat l’objectiu, en el sentit que la denominació d’aquella Lliga és molt clara, restrictiva territorialment, i pot ser complicat equiparar-la a una Lliga espanyola.

Una única federació
Al mateix temps, però, es destaquen dos fets clau: d’una banda, la Copa va ser conseqüència d’una Lliga; de l’altra, el 1937 només hi havia una Federació Espanyola de Futbol, la de la zona republicana, i l’actual és continuació d’aquella.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.