Esports

Frenesí blanc-i-vermell

Bilbao viu una mobilització popular sense precedents amb l’Athletic que commou els mateixos jugadors

Ni els més veterans recorden una cosa igual. L’Athletic ha disputat moltes finals de Copa, concretament 35 de les 106 a que s’arribarà demà, un terç del total, però amb tota seguretat mai com ara s’havia desencadenat una bogeria col·lectiva com la que des de fa molts dies ha engalanat els carrers de Bilbao, de Biscaia sencera, de color blanc-i-vermell.

Els jugadors de Caparrós van ser acomiadats diumenge en un bany de multituds. Primer amb 20.000 enfervorits seguidors donant-los ànims a l’entrenament, i poc després en el petit trajecte entre l’hotel Carlton i l’autocar que els traslladaria a l’aeroport de Loiu camí ja de València. “Això és esglaiador, acollonant”, assegurava Javi Martínez, mentre el seu company Joseba Etxeberria enregistrava, càmera de vídeo a la mà, l’èxtasi que ja viu l’afició. “Al futbol he viscut moltes sensacions, però mai una cosa així. Per això vull conservar aquestes imatges tota la meva vida”, reconeixia el veterà davanter guipuscoà.

El fervor de la gent, el descomunal esclat d’exaltació popular que frega la paranoia va començar, però, el mateix moment en què l’Athletic va eliminar el Sevilla i va certificar la seva presència a la final. A partir d’aleshores, el deliri. La frenètica lluita per aconseguir una entrada per a Mestalla i l’inici de tota mena d’actes per deixar palesa la comunió amb l’equip.

Les 18.500 localitats que la FEF va fer arribar al club d’Ibaigane van ser del tot insuficients. Mitjançant diferents gestions es calcula que finalment hi haurà uns 24.000 seguidors bilbaïns al camp, tot i que està previst el desplaçament d’uns 35.000. La bogeria desfermada al Botxo per aconseguir una entrada queda patent en el sorteig de les 110 localitats que va fer la Diputació. Fins a 170.000 persones van optar a tenir-ne una, xifra que suposa un 15% de la població total de Biscaia, que és d’1.146.420 habitants segons l’últim cens.

El dia de la final, això sí, Bilbao es convertirà durant unes hores en una mena d’estadi més gran del món. Hostaleria, comerços i Ajuntament de Bilbao han engegat una iniciativa que sota el lema Per la Copa! Gaudeix-la a Bilbao pretén convertir la ciutat en una immensa graderia.

Hi haurà un total de 22 pantalles gegants repartides estratègicament per 10 zones diferents, de les quals sis a San Mamés, que en només un dia va exhaurir les 40.000 entrades que es van posar a la venda. Ahir mateix, en només tres hores es van retirar les 2.000 localitats que es van repartir per accedir al pavelló de La Casilla. I el mateix per infinitat de poblacions biscaïnes.

I mentre la vella gabarra espera, repintada i condicionada, per salpar el dia 15 no hi ha bar, restaurant, botiga, clínica o institut que no exhibeixi algun objecte identificatiu amb l’Athletic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.