Esports

Adéu massiu de Hannover a Enke

L'aforament de l'estadi és de 45.000 persones i les autoritats ciutadanes esperen que acudeixin més del doble, pel que han disposat pantalles gegants a l'exterior per seguir la cerimònia sobre la gespa, on s'acomiadarà el fèretre del jugador

La ciutat de Hannover es prepara per acollir demà diumenge un comiat multitudinari a Robert Enke, el porter de la selecció alemanya i exblaugrana que es va suïcidar dimarts passat, la tragèdia del qual ha tret a la llum la pressió a vegades insofrible sobre el futbolista d'elit.

L'estadi de Hannover, l'últim club del porter que va passar pel Barcelona, el Tenerife i altres conjunts europeus, es farà petit per rebre els milers d'aficionats, a la cúpula del futbol alemany i a representants dels equips anteriors on va jugar.

Els mitjans alemanys pronostiquen la major manifestació de dol popular des de l'acte d'Estat per la mort del primer canceller de la República Federal d'Alemanya (RFA), Konrad Adenauer, mort el 1967, i davant el fèretre del qual van desfilar 300.000 persones.

L'aforament de l'estadi és de 45.000 persones i les autoritats ciutadanes esperen que acudeixin més del doble, pel que han disposat pantalles gegants a l'exterior per seguir la cerimònia sobre la gespa, on s'acomiadarà el fèretre del jugador.

La mort d'Enke, de 32 anys, dimarts passat, va sacsejar el país sencer immediatament després de saltar la notícia que s'havia llançat a les vies d'un tren.

La conferència de premsa l'endemà de la seva dona, Teresa, de 33 anys, explicant que ja el 2003 havia rebut tractament per depressió va posar al descobert la tragèdia interior d'un arquer atípic, pel seu caràcter afable, a anys llum del prototip d'un Oliver Kahn.

Se sabia del cop dur que va suposar el 2006 la mort de la seva filla Laura, de dos anys, però no les restants pressions i pors d'algú que arrossegava una depressió recurrent.

La por de perdre la seva segona filla -adoptada pel matrimoni al maig, de vuit mesos ara i de nom Leila-, al costat d'una inoportuna infecció intestinal que va obstaculitzar la seva preparació per al Mundial 2010 el van decidir a ocultar el seu sofriment.

Els dos factors, el personal i l'esportiu, han evidenciat la pressió sobre els futbolistes, forçats a amagar les seves flaqueses, com també va mostrar el cas del exinternacional Sebastian Deisler, qui el 2003 va penjar les botes després de la seva llarga lluita contra la depressió.

El seu suïcidi ha generat una corrent d'empatia sense precedents. Teòricament, aquest dissabte s'havia de transmetre per la televisió pública l'amistós Alemanya-Xile, desconvocat després de la tragèdia d'Enke.

Demà, diumenge, cinc canals transmetran en directe el comiat de l'estadi al porter, amb àmplia presència institucional i presidida pels seus companys de la selecció i el Hannover.

Aquí s'espera acudeixin el seleccionador Joachim Löw, diversos dels seus antecessors -com Jürgen Klinsmann-, la cúpula futbolística alemanya en ple i també el president de la Federació de Futbol de Xile, Reinaldo Sánchez, qui com el tècnic del seu país, Marcelo Bielsa, van expressar el seu total respecte per la cancel·lació de l'amistós.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.