Esports

"Del triplet no me'n crec res fins a aconseguir algun títol"

Entrevista: Rafael Márquez, jugador del FC Barcelona

Rafa Márquez torna a sentir-se important en aquest Barça després d'haver baixat el rendiment les dues últimes temporades. El central mexicà ha carregat les piles amb Pep Guardiola i és un dels puntals d'un equip que cada cop aspira més obertament al triplet. En aquesta entrevista a l'AVUI mostra el seu caràcter guanyador i la seva autoestima: és l'únic fitxatge del 2003 que queda al club... i vol renovar com més aviat millor.

Líders a la Lliga, finalistes a la Copa i... el Chelsea en semifinals de la Champions.
Serà segur una eliminatòria molt difícil i igualada i no es pot dir que hi hagi un favorit clar. El Chelsea és un gran equip, tal com ha demostrat els últims anys i en aquesta Champions. Té molts jugadors de primer nivell. Però abans tenim altres partits molt complicats.

El Getafe...
Els partits més complicats seran contra els equips de mitja taula cap avall per la duresa de les urgències que tenen. El Getafe serà molt difícil, però mentre aconseguim els tres punts en cada partit no importa com juguem.

¿Veu el Barça realment preparat per fer el triplet?
Crec que la mentalitat sempre ha estat de guanyar-ho tot. Guardiola ens comenta que no hem de deixar escapar aquesta oportunitat. Cal seguir il·lusionats amb el que tenim ara. Aquesta il·lusió ens dóna més força per tirar endavant.

¿Al vestidor us creieu de debò el nivell que heu aconseguit i la proximitat dels tres títols?
Personalment no em crec res fins a obtenir algun títol. Una cosa són les golejades i els elogis, però si no aconseguim res important ningú se'n recordarà, d'aquesta temporada. Fins que no tinguem un títol no podrem creure que hem fet una bona temporada.

Com podeu mantenir els peus a terra davant tants elogis?
Per tot el que ens va succeir els últims dos anys, que vam estar a prop de títols i al final no vam guanyar res.

Durant la temporada la psicologia de Guardiola ha estat bastant important...
Més que res són les paraules que utilitza per tractar de motivar-nos. És un tècnic molt directe, té sempre les paraules justes i correctes perquè tothom reaccioni de la millor manera.

De Rijkaard també es deia que era bastant psicòleg. ¿És molt diferent respecte a Guardiola?
Guardiola té més experiència sobre com és el club. En sap més, i utilitza les paraules coherents per al que queda per fer.

¿Creu que Rijkaard us va deixar fer massa, als jugadors?
Jo tracto sempre de ser professional hi hagi qui hi hagi; a mi no m'agrada fer el que no m'agrada que em facin. Personalment jo no vaig agafar la màniga quan em van donar la mà.

Futbolísticament, què diferencia més el Barça de Rijkaard del de Guardiola? Un punt més de velocitat?
Jo crec que la mentalitat. Al seu moment ho vam tenir amb Rijkaard: jugàvem a un nivell molt alt i a un ritme molt ràpid, però vam anar baixant per causes de mentalitat.

¿Creu que l'any del doblet de Lliga i Champions vau estar al mateix nivell futbolístic que ara?
No ho sé, són diferents etapes i alguns jugadors diferents, però cal quedar-se amb els moments bons de cada etapa.

¿Vostè disfruta més ara al camp o disfrutava més abans?
Quan les coses van bé sempre disfrutes, i en l'etapa de Rijkaard també vaig disfrutar bastant amb la Lliga i la Champions. Per a aquest club tenir només dues Champions és estrany. Ara amb el bon joc també hem d'intentar guanyar alguna cosa important.

Tal com va la temporada, la va encertar quedant-se...
Sempre vaig apostar per quedar-me. És cert que primer tenia un deute amb mi mateix de recuperar el meu millor nivell, i l'arribada de Guardiola m'ha donat molta més confiança.

Per què va baixar el seu nivell l'any passat?
Per tota la situació que es vivia a nivell col·lectiu i per les lesions, a nivell personal. Eren coses negatives, però ara això ha canviat.

Des de la seva experiència, ¿en aquest moment en què es juguen els títols s'ha de canviar la mentalitat? ¿Cal ser més agressius?
No s'ha de canviar gaire, però sí recalcar els passos a seguir, el que ens ha portat a aquest moment, i per damunt de tot no hem de perdre aquest camí.

A nivell personal, ¿es considera un supervivent, al Barcelona? Només queda vostè, dels set fitxatges que es van fer el 2003.
No sé si sóc un supervivent, però si sóc aquí és per alguna cosa. Jo en cap moment m'he vist fora del club. Sóc l'únic que ha quedat, potser per això tinc més responsabilitat d'estar al meu millor nivell.

A l'estiu hi va haver rumors que el volien vendre. ¿Va tenir moltes ofertes per marxar?
Des de fa anys que tinc ofertes per marxar, però per a mi va valer el meu desig de quedar-me. Si hagués vist que algú d'aquí no estava d'acord que em quedés, o si m'hagués adonat que ja no tinc nivell per ser aquí, marxaria, hauria marxat, però no ho vaig sentir.

Acaba contracte el 2010. ¿Espera renovar durant aquest any?
La meva idea és ser al Barça el màxim temps possible. Estic molt content al club i a la ciutat i esperem que reobrin la forma de parlar de la renovació, si es vol.

Com planifica les negociacions de la renovació?
Tot arriba al seu moment, no tinc cap pressa. Confio en el que he fet fins ara per tenir l'oportunitat de poder-me quedar més temps aquí. Estic content del que he fet: molt pocs estrangers es queden tan temps al club. El millor per a tots seria que renovés aquest 2009.

Com afronta la nova etapa amb Javier Aguirre a la selecció mexicana?
Tinc una gran amistat amb ell i per a mi serà important la seva confiança per ajudar en el que pugui.

¿A Mèxic també estan tan meravellats amb el Barça?
A molts els agrada ara el futbol a partir del Barça.

No deuen dir '¡Viva el Barça, cabrones!', oi?
Ha, ha, ha. Per ara no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.