Esports

La premsa internacional defineix Samaranch com a "franquista" i "corrupte"

Els mitjans fan referència a la seva relació amb el règim de Franco i recorden les acusacions per desviament de fons quan presidia el COI

La premsa internacional no ha obviat el passat franquista i falangista de Juan Antonio Samaranch i n'ha parlat avui, un dia després de la seva mort. A més, ha publicat també les fotografies que evidencien la seva relació amb el règim dictatorial. Amb tot, els mitjans anglesos, americans, francesos i italians no s'han estat de lloar la tasca que Samaranch va fer amb relació a l'esport.

The Times és qui ataca més durament la figura del president d'honor del Comitè Olímpic Internacional (COI). El diari anglès mostra la imatge en què Samaranch apareix fent la salutació franquista l'any 1974 en el 38è aniversari del cop d'Estat. També destaca que arran la mort del dictador va dir que "el mandat de Francisco Franco havia significat el període més llarg de prosperitat i pau al nostre país en molts segles”.

El prestigiós diari americà The New York Times presenta un extens obituari i reprodueix unes declaracions d'una entrevista que va concedir al diari l'any 1999 en què Samaranch assegura que “no està avergonyit del que va fer a Espanya” i que “Franco va fer coses bones pel meu país”.

El diari italià La Stampa parla de Samaranch en una de les seves fotogaleries i diu que "s'ha emportat amb la camisa blava de la Falange el seu fosc passat a la tomba". Afegeix que "amb la mort de Juan Antonio Samaranch probablement acaba una era".

A més de feixista, corrupte
Les acusacions de corrupció que van néixer durant el mandat de Samaranch en el COI han tornat a aflorar i la premsa se n'ha fet ressò a l'hora de descriure'l. The Times no ha fet servir eufemismes i en una peça comenta al lector que "si vol entendre la corrupció institucionalitzada, un bon lloc per començar és el palau de Laussana des d'on Samaranch dirigia el COI". De la mateixa manera, The New York Times qualifica Samaranch "d'un antic dirigent esportiu franquista, que va tolerar un cert nivell de corrupció al Comitè Olímpic".

"Home d'influència i de xarxes, Samaranch té també la seva part d'ombra: mai va deixar d'amagar la seva admiració al dictador Francisco Franco [...]. Si va aconseguir donar al COI el pes econòmic i polític que té avui, també va fer allí regnar un funcionament dels més opacs", ha escrit el francès Le Monde.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.