Esports

Els reis espanyols, polítics de tots els colors, esportistes i empresaris en el funeral d'Estat de Samaranch

Unes 4.000 persones han assistit a la cerimònia a la Catedral de Barcelona

Unes 4.000 persones han acomiadat aquest dijous el president honorífic del Comitè Olímpic Internacional (COI), Juan Antonio Samaranch, en el funeral que s'ha oficiat a la Catedral de Barcelona amb la presència de Joan Carles de Borbó i Sofia.

Fonts del temple calculen que dins de la Catedral han presenciat el funeral més de 3.000 persones, a les quals cal sumar centenars de ciutadans que s'han concentrat a la plaça per veure passar el fèretre, que ha estat traslladat a pes des del Palau de la Generalitat a mans d'esportistes i altres persones que havien conegut Samaranch, que han fet torns per traslladar el taüt. En alguns trams han fet l'operació amb dificultats i hi ha hagut un moment, al carrer del Bisbe, en què ha estat a punt de caure'ls, com s'ha vist durant la retransmissió en directe del canal 3/24.

Les despulles de Samaranch han estat traslladades des del Palau de la Generalitat –on aquest migdia s'havia instal·lat la capella ardent– pel carrer del Bisbe i de Santa Llúcia. Quan han arribat a la Catedral, les campanes han tocat a morts.

Entre els esportistes que han portat el fèretre –amb una bandera olímpica a sobre– hi havia el tenista Rafael Nadal, la nedadora Gemma Mengual, el president del Joventut de Badalona, Jordi Villacampa, l'exjugador de waterpolo Manel Estiarte i el capità del FC Barcelona d'handbol, David Barrufet, entre d'altres. Immediatament després seguia la comitiva la família més pròxima a Samaranch, encapçalada pels seus fills i la seva parella.

Uns minuts abans de l'entrada de les despulles de Samaranch, han entrat a la Catedral Joan Carles de Borbó i Sofia, amb les seves filles Elena i Cristina, el cardenal arquebisbe de Barcelona, el president de la Generalitat, José Montilla, i els ministres de Defensa, Carme Chacón, i Treball i Immigració, Celestino Corbacho. A la comitiva, que obrien un mosso d'esquadra i un guàrdia urbà vestits de gala, també hi havia la tenista Arantxa Sánchez Vicario, i els exjugadors d'handbol Enric Masip i Xavier O'Callaghan.

A les primeres files de la Catedral s'ha pogut veure una nodrida representació de la classe política, com ara el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, el president de CiU, Artur Mas, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, la portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, el president d'Aragó, Marcelino Iglesias, o el secretari d'Estat d'Esport, Jaime Lissavetzky.

També s'hi han pogut veure el president del COI, Jacques Rogge, Albert de Mònaco, representants del cos diplomàtic, membres de la cúpula militar espanyola i comandaments de cossos de seguretat, el president del FC Barcelona, Joan Laporta, el president del RCD Espanyol, Daniel Sánchez Llibre, així com representants del món econòmic, com ara el president de la Caixa, Isidre Fainé, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, i el president d'Spanair, Ferran Soriano, i de la comunicació, com ara el locutor José María García i la presentadora Mercedes Milá.

En la seva homilia, el cardenal arquebisbe ha elogiat la figura de Samaranch i ha dit que "Barcelona, tota la resta de l'Estat i molts països del món" tenen "un especial deute de gratitud" amb ell. Sistach ha destacat sobretot la vessant esportiva de Samaranch, que "va intuir com ningú la funció de l'esport en la societat moderna i el va promoure" tant el de base i local com el d'elit i mundial. També ha destacat el seu impuls de l'olimpisme en els països menys desenvolupats.

Martínez Sistach ha dit que acomiadava un "veritable barceloní i català universal" que, segons l'arquebisbe, fa mantenir en tot moment esforç i dedicació a l'esport, en una "cursa d'obstacles". Fruit d'aquests esforços va merèixer "per a ell i el seu país nombrosos trofeus" i ara "ha arribat a la meta en la carrera d'aquesta vida". Sistach ha acabat la seva intervenció amb uns versos del Virolai.

Al final del funeral ha pres la paraula el fill del difunt, Joan Antoni Samaranch Salisachs, que ha destacat que amb la jornada d'aquest dijous s'ha demostrat que el seu pare, a més de ser una "figura institucional", també ha estat "una figura personal, popular, dels ciutadans".

Durant la missa, el cardenal ha llegit un missatge del secretari d'Estat del Vaticà, Tarcisio Bertone, mostrant la solidaritat de la Santa Seu amb la família. Els assistents al funeral –que ha estat bilingüe– han rebut un recordatori que recollia la frase de Sant Agustí "Jo moro, però la meva estima no mor, us estimaré al cel com us he estimat a la terra".

El funeral s'ha tancat amb el Virolai. Els mateixos esportistes han estat els encarregats de carregar el fèretre. Les despulles de Saramanch i la seva família han sortit de la Catedral entre aplaudiments dels assistents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.