Turquia, a quarts de l'Eurocopa

No va ser necessària la loteria dels penals. El morbo que aquests últims dies ha acompanyat el Turquia-Txèquia es va quedar en anècdota perquè l'acompanyant de Portugal en el grup A als quarts de final es va decidir en el temps reglamentari, tot i que de forma miraculosa. A falta d'un minut el marcador registrava un 2-2. Un fet insòlit a l'Eurocopa estava a punt de produir-se, però Nihat, que tan sols dos minuts abans havia empatat, va tornar a aparèixer per donar la classificació a l'equip turc.

Deu n'hi do el que es va viure ahir a Ginebra. Tot un partidàs, en què no van faltar emoció, gols, alternatives al marcador i errades clamoroses. Ingredients suficients per convertir-lo en el més espectacular fins ara del campionat.

Els txecs tindran malsons durant molt de temps. Regalar dos gols d'avantatge a falta d'un quart d'hora serà una llosa molt pesant que els deixebles de Karel Bruckner hauran d'arrossegar una llarga temporada.

Tot de cara
Amb la renúncia de Nedved, que ja no es veu amb forces de compaginar la selecció amb la Juve, Jan Koller s'havia quedat com a únic representant de la vella guàrdia de l'equip txec. I el gegantí davanter, que ahir també va posar fi a una dilatadíssima trajectòria internacional, va ser el primer a sortir a escena amb un golàs.

En un compromís vital, Bruckner va apostar finalment per Koller, en detriment de Milan Baros, i el veterà jugador, de 35 anys, no el va decebre. Amb una rematada de cap de llibre, tant per la seva potència com per la bellesa plàstica, l'anomenada bèstia txeca obria el marcador després de mitja hora en què la transcendència del que hi havia en joc estava tenallant els dos equips.

Koller alimentava així les seves espectaculars estadístiques. Un total de 53 gols amb la samarreta nacional en 85 partits -va debutar el febrer del 1999- que el converteixen en el cinquè màxim golejador europeu a nivell de selecció, només superat per mites com Puskas, Kocsis, Torpede Müller i Schlesser i empatat amb Streich.

Inesperada reacció
L'espectacle començava. L'avi del conjunt centreuropeu va tenir a tocar fins i tot un segon moment de glòria quan va desaprofitar un u contra u davant el porter Volkan. En aquesta ocasió, però, va pagar la falta de reserves físiques. Ofegat després d'una cursa des de gairebé mig camp va errar en la definició.
Un minut després, però, l'osasunista Plasil ampliava el marcador amb mitja hora al davant. La renda de Txèquia semblava determinant, però quan ho tenia tot a favor per matar definitivament el partit a la contra va arribar la inesperada reacció d'un rival moribund. Un quart d'hora final per emmarcar i que sens dubte ocuparà un lloc preferent a l'hora de fer balanç de l'Eurocopa 2008.

Arda va retornar l'emoció a un partit que tenia un amo clar, però el que va passar després, a més d'insospitat, és difícil d'explicar. Nihat, que no havia aparegut fins aleshores, com tampoc en els compromisos anteriors, es va deixar veure per fi i de quina manera. Primer aprofitant una errada clamorosa de Cech, els grans també fallen, per empatar al minut 87. La temuda tanda dels penals era a tocar, però en el 89 el jugador del Vila-real obrava el miracle i feia realitat la remuntada.

La intranscendència de l'altre partit del grup la va aprofitar la selecció portuguesa no per acabar invicta però sí per alliberar tensions. No futbolístiques, perquè en aquest aspecte la tranquil·litat és absoluta, sinó de l'entorn. És curiós que un equip que és objecte de tot tipus de felicitacions pel futbol desplegat estigui immers en una veritable convulsió mediàtica que afecta tant el seu entrenador, Luiz Felipe Scolari, com les dues estrelles, Cristiano Ronaldo i un Deco que fins i tot s'ha permès el luxe d'abandonar la concentració i fer una escapadeta a Barcelona per "assumptes personals".

Les crítiques a Scolari per haver anunciat el seu fitxatge pel Chelsea en plena competició no han cessat. És per això que el seleccionador es va veure obligat a presentar-se ahir davant els mitjans de comunicació per assegurar que l'afer no afectarà l'equip, que la relació amb els seus jugadors no s'ha vist alterada. "Estic involucrat en cos i ànima amb Portugal", va dir el tècnic brasiler gairebé demanant disculpes.

Tot això, curiosament, poques hores abans d'un partit que s'havia convertit en un pur tràmit pel fet de no jugar-s'hi res, tan sols l'honor, cap dels dos contendents. Potser Suïssa tenia un puntet més de motivació. Era el comiat d'un amfitrió que a partir d'ara s'haurà de conformar amb seguir la festa com a simple espectador, un convidat de pedra a casa seva. El combinat helvètic, això sí, es va acomiadar fent història davant un rival sense els seus cracs, amb un triomf que és el primer que aconsegueix en una Eurocopa després de dos empats i sis derrotes.