Esports

Una patinada general

“Fer un Catalunya-Espanya amb el Palau Blaugrana ple seria la bomba”. A finals de setembre, Josep Vigueras, propietari de la marca d’equipament esportiu Reno, llançava la idea a Joaquim Paüls, entrenador del Barça, i Josep Llorca, cap de gestió esportiva del club blaugrana. Ells són la tripleta encarregada d’organitzar els amistosos de Nadal de la selecció catalana d’hoquei sobre patins. No només la idea se n’ha anat en orris, sinó que l’hoquei català s’ha quedat sense cita nadalenca i no precisament perquè aquesta fos la voluntat dels protagonistes.

Superada la fórmula Catalunya - All Stars, per a aquest 2008 volien fer un salt qualitatiu “per no ser repetitius”, segons Vigueras. La idea era un triangular amb la catalana, l’espanyola i la selecció mundial. L’industrial va sondejar Carmelo Paniagua, president de la Federació Espanyola de Patinatge, que es va mostrar favorable a la proposta. “Li va semblar collonut”, assegura Vigueras a l’AVUI. Carles Feriche, seleccionador estatal, reconeix “converses informals”. Tot plegat, en un secret extrem. L’entrenador català no s’oposava a la idea, i Paniagua la va traslladar al Consejo Superior de Deportes. El CSD va ser taxatiu: ni sentir-ne a parlar d’un Catalunya-Espanya.

Alternativa argentina
“La nostra motivació era esportiva, no política”, afirma Vigueras, que fins i tot havia proposat que els jugadors sortissin junts a la pista per evitar una escridassada al combinat espanyol. El Barça es comprometia a extremar les mesures de seguretat, però les preocupacions de Madrid sobre els riscos d’un partit amb 7.000 espectadors van prevaler. A mitjans d’octubre, Catalunya es quedava sense partit de Nadal.

Tot i la coincidència de dates amb la Copa Asobal d’handbol, Llorca, responsable de la logística del Palau, havia garantit la disponibilitat de la pista durant el cap de setmana –Reno, patrocinador del Barça, pot disposar de les instal·lacions un dia a l’any de manera gratuïta. L’alternativa oferta per la Federació Catalana era jugar contra l’Argentina, però Vigueras se’n va desmarcar per l’elevat cost de fer venir l’albiceleste. “Aquest any alguns clubs ens han deixat penjats en els pagaments [pel material] i no podem augmentar despeses”, argumenta.

Ramon Basiana, president de la Federació, assegura que “ja no hi havia marge de temps” per muntar un nou amistós quan va caure la proposta de l’Argentina. “Nosaltres som invitats de Reno. Si haguéssim parlat abans, ens hauríem pogut posar en marxa”. Vigueras discrepa: “Estic molest, perquè la Federació no assumia cap despesa”. En edicions anteriors, Reno perdia 30.000 euros per cada partit.

Un Espanya-Catalunya
Altres fonts de la Federació han assegurat a l’AVUI que la proposta de l’Argentina era anterior a la del triangular, presentada per Reno perquè fos tombat des de Madrid i no hagués d’assumir costos.

Ara, els uns i els altres pensen en el 2009. Aprofitant el Mundial del juliol a Vigo, s’ha pensat en alguna selecció participant. “Amb el Palau ple, perquè tingui repercussió”, segons Vigueras. També es valora un Espanya-Catalunya, fora del Principat. El propietari de Reno assegura “haver-ne parlat amb Paniagua”.

Des de la Federació Catalana s’ha proposat d’organitzar un partit coincidint amb la Setmana Santa i també amb l’aturada de l’OK Lliga amb motiu de la Copa de les Nacions de Montreux. De tota manera, Basiana creu que “ja no hi ha necessitat de jugar amistosos, perquè competim oficialment” a la Copa Amèrica. “L’aspecte reivindicatiu és secundari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.