Esports

El director general del FC Barcelona explica que va encarregar una auditoria de seguretat perquè el vicepresident Franquesa se sentia investigat

Joan Oliver nega que s'hagi espiat cap directiu del club ni ningú de fora de la junta i justifica com un fet “normal” el fet que Laporta no en sabés res

El director general corporatiu del FC Barcelona, Joan Oliver, ha confirmat aquest dijous que el mes de març passat va encarregar una auditoria de seguretat que va afectar quatre vicepresidents del club, amb desconeixement del president Joan Laporta. Segons Oliver, la mesura es va prendre arran de la preocupació del vicepresident Joan Franquesa, que se sentia investigat, i el resultat de l'operació va ser comunicat a tots els afectats i al mateix Laporta. En cap moment, però, Oliver ha volgut revelar què hi ha darrere d'aquesta investigació, “per una qüestió de confidencialitat”.

Segons el director general del FC Barcelona, l'origen del cas es remunta al primer trimestre del 2009, quan el vicepresident de l'àrea institucional del club, Joan Franquesa, va comunicar que estava “sent investigat” i va demanar que s'estudiés “la seva situació de seguretat”. Arran d'aquesta revelació, el club, sense el coneixement del president Joan Laporta ni dels afectats, va contractar una empresa per fer una “auditoria de seguretat” que es va estendre als vicepresidents Jaume Ferrer, de l'àrea de màrqueting, Joan Boix, de l'àrea econòmica, i Rafael Yuste, de l'àrea esportiva.

Joan Oliver justifica la mesura i la “discreció” amb què es va prendre per “seguretat” del club i com un procediment “normal” i “habitual”. Afegeix que a primers d'abril, quan hi va haver el resultat de l'auditoria de seguretat, va ser “compartit amb els quatre vicepresidents” afectats i també es va comunicar al president Laporta. Oliver justifica l'exclusió del vicepresident Alfons Godall d'aquesta investigació perquè aquest havia manifestat el propòsit de deixar la junta del club quan Laporta marxi.

El director del Barça ha insistit repetidament que “no s'ha espiat, sinó que s'ha protegit i defensat aquestes persones” i ha justificat que Laporta no conegués la investigació com una més de les moltes coses que es fan en la gestió diària del club. També ha circumscrit els fets en el context –pel moment en què es van produir– de la lluita del primer equip de futbol del FC Barcelona per aconseguir els tres grans títols de la temporada. Al mateix temps, ha rebutjat totalment que l'origen de tot hagués estat una investigació del club, detectada per Franquesa. Igualment ha argumentat que la investigació no afectés personalitats com Xavier Sala i Martín, que apareixen com a possibles candidats a la presidència del club, perquè en aquell moment no formava part de la junta.

Auditoria de seguretat
Segons va explicar Joan Oliver, una auditoria de seguretat “consisteix a verificar informacions que hi ha en els registres i lloc públics i preguntar en determinats ambients si hi ha informacions rellevants” sobre les persones investigades. Oliver va remarcar que aquesta investigació “no és ni conté cap mena de seguiment de persones, cap activitat relacionada amb comunicacions ni implica controlar telèfons ni correu electrònic”.

El club va optar per emprendre una investigació privada i no per denunciar el cas a la policia o al jutjat perquè Franquesa deia que tenia indicis que l'estaven investigant, “però com que no hi ha proves, sinó indicis, per això es fa una auditoria”. La investigació realitzada per l'agència Método 3 ha costat al club 56.000 euros, segons ha explicat Oliver, que ha afegit que el pressupost que el club dedica a temes de seguretat és de 4 milions d'euros a l'any. El director general de l'entitat ha recordat que el club ha viscut situacions que han posat en qüestió la seguretat, com per exemple el robatori de l'ordinador personal del president Joan Laporta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.