El protagonista

Bojan Krkic

Convertint minuts en or

La d'ahir hauria pogut ser una altra nit de manta i banqueta per a Bojan. Una més. En l'alineació que Guardiola tenia al cap, Ibrahimovic havia de ser el 9 titular i el de Linyola havia d'esperar el seu moment, exercint, en el millor dels casos, de revulsiu en la segona part. Però la baixa d'última hora del suec va obligar a canviar els plans durant els pocs minuts que separen l'escalfament del xiulet inicial. Un imprevist que Bojan va aprofitar al màxim, com gairebé sempre, anotant dos bons gols. Guardiola ja fa temps que reconeix en públic que el treball del davanter és impecable i que li sap greu no poder donar-li més minuts. Contra l'Athletic, va ser la necessitat la que el va empènyer a col·locar-lo en l'onze inicial i, a més, de davanter centre, la seva posició natural i la que el mateix cos tècnic considera que és la més apropiada per a les seves virtuts, tot i que alguna vegada l'hagin provat també a prop de la banda. En aquest rol que sempre ha estat el seu, el linyolenc va deixar molt bones sensacions, sobretot durant la primera part. Amb mobilitat i velocitat, va oferir bones línies de passada tant amb moviments interiors com diagonals. En el minut 21, per exemple, va avisar amb una centrada perfecta que Messi va fallar estranyament tot sol davant el porter. Poc després, va generar una altra ocasió clara desplaçant-se a la dreta i xutant amb potència i poc angle a les mans de Gorka. I finalment, en el minut 39, va marcar després de rebre una passada vertical de Puyol i de superar la sortida del porter basc pel pal curt. Un gol, el 2-0, de molt valor pel caràcter inquietant que tenia el partit –amb un Barça ple de suplents– i també per la fabricació d'una jugada nascuda en una acció de pressió conjunta i una recuperació de Puyol, un dels aspectes del joc que sol apreciar més Guardiola. Tot i la revolució en l'onze, l'equip va mantenir la filosofia de sempre i Bojan va participar en la majoria d'accions ofensives. La segona part la va començar amb una passada interior a Messi que l'argentí va desaprofitar, i pocs minuts després va fer el segon; va rebre una pilota d'Abidal, que s'havia incorporat a l'atac, i va sorprendre Gorka amb un xut potent i molt ben col·locat.

Mes enllà dels 90 minuts d'ahir, que Bojan mantingui el nivell en una posició tan complicada com és la de davanter centre també reforça la sensació de solvència d'un Barça que encara no sap què passarà amb la lesió d'Ibra i que la setmana entrant haurà de disputar dos partits transcendentals: un de decisiu en la Champions –dimarts, contra l'Arsenal– i un de molt important en la lliga –dissabte, al Santiago Bernabéu–. De moment, el de Linyola ja ha marcat 9 gols durant la temporada –4 en la lliga, 2 en la Champions, 2 en la copa i 1 en la supercopa d'Espanya–. Unes dades força positives tenint en compte que Guardiola no li ha donat regularitat. Tot i aquest poc protagonisme, al linyolenc no se l'ha sentit mai demanar més minuts, ni tampoc cap paraula de queixa, i ara en recull els fruits.

El català va ser titular per la baixa d'Ibra i es va reivindicar amb dos gols al Camp Nou