El clàssic, el millor partit del futbol mundial

El clàssic enfronta els dos clubs més rics i amb més seguiment del món

Ingressen més que cap altre i tenen els jugadors més ben pagats del futbol

Tot i la forta inversió de Florentino, la plantilla del Barça és la més valorada

El Santiago Bernabéu s'ha quedat petit per acollir el partit de major repercussió mundial en l'àmbit de clubs de la història del futbol. No és una afirmació exagerada, com ho constaten els prop de 700 integrants de mitjans de comunicació nacionals i estrangers que no han dubtat a cobrir en directe un clàssic que mai abans havia acaparat en qualsevol lliga tant potencial econòmic i esportiu. Factors que no han fet més que incrementar la rivalitat eterna entre el Real Madrid i el Barça.

Ni tan sols en l'època de Kubala, Di Stéfano, Cruyff, la quinta del Buitre o el dream team els dos equips havien assolit una notorietat que els ha convertit en les dues referències clares del futbol mundial per sobre de qualsevol altre club. La valoració de les plantilles, segons diversos estudis, parla per si sola; la millor és la del Barça, amb una taxació que se situa per sobre dels 510 milions d'euros o, el que és el mateix, un valor mitjà per jugador superior als 24 milions. El Madrid, tot i les multimilionàries inversions de Florentino Pérez, és segon en aquest escalafó, amb un terme mitjà de 19,5 milions d'euros, i el Chelsea se situaria tercer, 2 milions per sota de l'equip blanc.

No ha d'estranyar que amb aquestes xifres, el Madrid i el Barça acaparin els futbolistes més cars del moment, els cinc primers del rànquing, i és en aquest punt en què es pot veure la filosofia d'un club i de l'altre: Messi, Xavi i Iniesta, tres jugadors de la Masia, al davant de Cristiano i Kaká, que al costat d'un altre exmadridista, Zidane, representen els tres fitxatges més cars de la història. Cesc Fàbregas, un altre producte del planter blaugrana, és el sisè jugador més valuós del món, segons aquests estudis.

Mantenir aquest nivell de plantilles exigeix, com és obvi, un preu, i prova d'això és que set jugadors dels dotze més ben pagats del món són del Barça o el Madrid: Ronaldo, Ibrahimovic, Messi, Kaká, Benzemá, Henry i Xavi. A pocs llocs, també hi ha Alves i Raúl.

Tot i que hi ha més futbolistes del Barça en aquesta llista, el salari mitjà de la plantilla del Madrid és superior, 4,71 milions en contraposició als 4,52 dels blaugrana. Tots dos lideren també aquest rànquing en el planeta futbol per sobre del Chelsea i el United.

Cristiano i Messi, marques globals

A banda del duel entre el Barça i el Madrid, el clàssic d'avui també enfrontarà dues icones del futbol mundial: Cristiano Ronaldo i Messi, els dos últims Pilota d'Or. El primer és la joia de Florentino Pérez, que va pagar 94 milions d'euros per ell. Una operació, però, que no ha tingut l'impacte mediàtic i econòmic que va tenir el traspàs de David Beckham, segons explica Esteve Calzada, exresponsable de màrqueting del Barça i fundador de l'empresa Prime Time Sport: «Ara, les vies d'explotació d'ingressos estan molt més treballades que abans, ja no hi ha tant marge de millora. I hi ha altres factors; Beckham, per exemple, era anglès, i Cristiano, portuguès.» El davanter blanc encara genera més ingressos per publicitat que Messi, però el rendiment de Leo fa pensar que aquesta situació es podria capgirar en un futur no gaire llunyà. Altres, com ara Iniesta, Xavi i Valdés estan millorant també el seu posicionament mediàtic. «No m'atreviria a dir que són marques globals, com Cristiano i Messi, però en el seu cas, el Barça no els ven tant com figures individuals sinó com part d'un gran equip; els ven com els ha de vendre», assegura Calzada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.