Educació

Comença el curs dels canvis

La supressió generalitzada de la sisena hora modifica els horaris de sortida i els mètodes per combatre el fracàs escolar

Un total d'1.280.232 alumnes ompliran les aules, la xifra més alta dels últims 22 anys

Demà comença el curs escolar dels canvis a l'ensenyament públic per als alumnes matriculats en el segon cicle d'educació infantil, primària i secundària. A final de setmana, els nens de 0 a 3 anys ja van començar les classes d'adaptació i el dilluns 19 serà el tret de sortida per als estudiants de grau superior de formació professional. En total, les aules dels centres públics, concertats i privats de Catalunya rebran 1.280.232 alumnes, una xifra rècord en els últims 22 anys.

Els efectes de l'alta natalitat, l'ampliació a dos cursos d'alguns estudis de grau mitjà i l'impacte de la crisi econòmica que manté els alumnes més anys al sistema educatiu, expliquen l'alt número de matriculacions, que han desbordat les previsions. Tot i que l'augment de nous estudiants l'assumeixen els centres públics, principalment, la plantilla de professorat serà la mateixa que el curs passat.

Un dels canvis més polèmics –la desaparició de la sisena hora en el 74% de les escoles– permetrà, segons Ensenyament, assumir el creixement d'alumnat, juntament amb altres mesures com l'increment d'hores de classe que faran els docents, una més tant a primària com a secundària. Els sindicats no comparteixen la visió optimista del departament i ja alerten de l'augment de les ràtios a les aules. També recelen de l'aplicació de les noves mesures per combatre el fracàs, com ara el suport escolar personalitzat.

Pel que fa a les famílies, a banda dels conflictes que s'han viscut en alguns centres pel canvi d'horari, una de les principals preocupacions continua sent la idoneïtat de les instal·lacions. El departament ha reconegut que la rebaixa del número de barracots s'ha aconseguit gràcies a la creació de grups que faran classe en espais fins ara no habilitats per fer-ho, com ara les biblioteques.

Suport al català

Però el curs escolar que comença demà també es recordarà per la resolució judicial que dóna un ultimàtum per introduir el castellà com a llengua vehicular. Més de 2.000 centres s'han adherit a la iniciativa per desplegar pancartes a favor de l'ensenyament en català, que promou Somescola.cat.

Una xifra que contrasta amb les 500 peticions rebudes enguany, inclosa la de la presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho, perquè els fills rebin els ensenyaments en castellà. No representen ni el 0,05% de l'alumnat.

No deixarem que cap institut faci fallida a causa de la retallada pressupostària, però cal que s'administrin amb austeritat
Els centres escolars apliquen la normativa acadèmica i lingüística que deriva de la llei d'educació que està plenament vigent
Demano paciència al professorat davant l'actual context de dificultat econòmica i d'ajust pressupostari
i

LES FRASES SOBRE L'INICI DE CURS DE LA CONSELLERA IRENE RIGAU

Si la crisi econòmica continua, és possible que al gener haguem d'augmentar les beques de menjador i de transport
El nostre repte és reduir en vuit anys el fracàs escolar a la meitat, però no ens volem obsessionar amb els resultats
Intensificarem la relació família i escola per posar fi a la delegació des del món familiar, que sembla no tenir límits
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.