Societat

Contra l'obesitat infantil abans dels tres anys

Experts en problemes de pes detecten la conveniència d'avançar la promoció d'hàbits saludables a la franja de 0 a 3 anys

L'Ajuntament de Badalona i la Fundació Thao engeguen una experiència pilot a les escoles bressol

El 16,9% dels escolars de Badalona amb edats compreses entre els 3 i els 5 anys tenen problemes de sobrepès. Però és més greu encara que un de cada dos, dins d'aquest grup, es troba en el subgrup dels obesos. Aquestes dades, aportades per la Fundació Thao, són extrapolables (dècima amunt, dècima avall) a la majoria de ciutats on l'entitat acumula experiències en el terreny de l'obesitat infantil. La dada, que s'agreuja a mesura que s'analitzen franges d'edat més elevades, ha activat les alarmes dels experts en nutrició que treballen a la fundació, els quals han conclòs que convé avançar l'edat de promoció d'hàbits saludables.

La primera experiència, en aquest sentit, ja s'ha engegat a Badalona, on l'Ajuntament d'aquesta ciutat i la fundació impulsen una campanya pionera a l'Estat espanyol. Una campanya que comença a Badalona però que, segons va detallar ahir el responsable de l'àrea d'avaluació de la Fundació Thao, Santi Gómez, aspira a estendre els seus tentacles a qualsevol dels 78 municipis en qué l'organització ja ha implantat el programa Thao-Salut Infantil.

A Badalona, a tall de prova, s'organitzaran en breu els Tallers Thao Petita Infància, unes sessions adreçades tant a pares i mares com a professionals. Als progenitors s'arribarà a través de tallers organitzats a les escoles bressol municipals. Es calcula que d'entrada se'n beneficiaran entre 60 i 90 persones. Els professionals del sector han estat convocats a dos tallers (el primer ja s'ha realitzat) i la idea és que aquest col·lectiu que habitualment està en contacte amb bebès de 0 a 3 anys pugui repetir les sessions als seus centres o àmbits de referència, com per exemple els centres d'atenció primària, i arribar així a més famílies. Es tracta, al cap i a la fi, d'anar cosint una gran xarxa.

Aprendre a ensenyar

En aquests tallers s'abordaran temes com ara la neofòbia alimentària (el rebuig innat dels nous sabors) i els models parentals com a font d'influència en l'adquisició d'hàbits saludables. A més, s'informarà sobre l'activitat física adient per als primers anys de vida. Perquè, en aquest sentit, la mala praxi alimentària no és l'única responsable del sobrepès dels menors.

Els infants són cada cop més sedentaris, tal com confirmen els experts de la Fundació Thao. La falta o escassetat d'activitat física, lligada a un canvi de model en el joc, també té conseqüències que, amb el temps, poden esdevenir problemes seriosos de salut. “El ritme diari dels pares fa descuidar sovint l'alimentació i els hàbits dels fills, sense que arribin a ser conscients de com tot plegat pot afectar la salut”, va afirmar ahir el representant de la fundació, durant la presentació a Badalona de l'experiència pilot que tot just s'engega.

S'avança l'edat d'aprenentatge dels hàbits saludables per mirar de reduir les dades que els experts en nutrició infantil tenen sobre la taula referents a infants de més de 3 anys. Continuant amb l'exemple de Badalona, si entre 3 i 5 anys es detectava un 16,9% de nens i nenes amb sobrepès, el percentatge es dispara fins al 35,4% quan s'obre la franja fins als 12 anys (el 12,1% d'aquests infants són obesos). La dada, que resulta d'analitzar 2.187 infants badalonins, és “preocupant” pel regidor de Serveis Socials a la ciutat, David Gómez. L'Ajuntament, que es va inscriure en el programa de Thao el 2008, no ha dubtat gens a l'hora d'afegir-se a la proposta adreçada a la petita infància. “És una iniciativa que ens genera molta il·lusió”, va afirmar, per la
seva banda, l'edil d'Educació, Juan Fernández.

Els resultats d'aquests programes no es veuen d'un dia per l'altre. El camí a recórrer és llarg, però a Badalona ja han detectat que l'augment s'ha frenat i que el nombre de casos de sobrepès no ha crescut. Els Tallers Thao-Petita Infància tenen el patrocini de DKV Seguros Médicos. El seu representant, Xavier Cantó, va recordar ahir que el problema de l'obesitat infantil s'ha disparat en els darrers 15 anys
a Catalunya. És, de fet, l'amenaça més greu per a la salut dels infants.

Gossos que ajuden a superar el trastorn alimentari

Animals de companyia com a teràpia d'ajuda per superar determinats problemes: així ho han entès a la Fundació Institut de Trastorns Alimentaris (FITA) i la Societat Protectora d'Animals de Mataró (SPAM), que han unit les seves forces per engegar un projecte pioner adreçat als infants i adolescents amb trastorns alimentaris i de conducta. Segons expliquen, persones i animals es troben en sessions d'una hora i mitja a Cabrils i s'ajuden mútuament. Els primers treballen en equip, milloren l'autoestima, augmenten la capacitat de relacionar-se amb l'altra gent i aprenen a controlar els impulsos i tolerar la frustració. Per la seva banda, els gossos (un total de 4) reben tècniques d'ensinistrament i aprenentatge que milloren les seves possibilitats de ser adoptats. La teràpia, segons els experts de la societat protectora, equilibra el seu temperament i els acostuma a viure en una llar. La iniciativa forma part de l'experiència Vincles de la SPAM, que utilitza les capacitats dels gossos acollits per ajudar col·lectius de persones amb discapacitats o problemes d'integració social.

T. Márquez

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.