Societat

El dia del peix

Les llars catalanes no arriben encara al consum de productes del mar, de tres cops per setmana, tal com es recomana en la dieta mediterrània

Mercabarna ha passat a l'acció per introduir els més petits en el consum de peixos

Una cultura que reserva per al dia de més gravetat de l'any, Divendres Sant, el consum obligat de peix –bacallà amb carxofes, per exemple– és un país que dóna categoria de cosa trista i desagradable a un dels principals actius de la seva gastronomia. La cuina és cultura i transmissió de pares a fills, però en la d'aquest país falla alguna cosa quan tot i els seus 580 quilòmetres de litoral el consum de peix a les cases particulars no arriba a les tres ingestes a la setmana, com recomana el codi de bones pràctiques de la dieta mediterrània.

El mercat central del peix de Mercabarna fa dos anys que treballa per trencar a l'alça aquesta estadística, i des d'aleshores té en marxa un programa educatiu que ja han seguit milers d'escolars. Els nens coneixen tot el cicle del peix –el toquen, el miren, l'estudien i finalment se'l mengen– i quan tornen a casa es converteixen en els primers defensors del producte. Estudis fets demostren que un 7,5% de les famílies d'aquests alumnes han incrementat el consum de productes del mar, després de la visita dels seus fills a Mercabarna, segons explica el gremi de majoristes del peix del mercat central.

L'Emma, una de les monitores de l'activitat, té clar que “en l'aprenentatge la clau la tenen els pares”. Tot i això, no deixa de motivar els nanos perquè prenguin la iniciativa i s'interessin pel peix. “¿Ja aneu a comprar amb els pares al mercat?”, pregunta als alumnes de l'escola Josep Janés de l'Hospitalet que té asseguts davant seu, i la resposta és un sí, primer tímid i després més ampli però tampoc general. I aleshores insisteix: “Quan us posin el plat a taula heu de preguntar quin peix és.”

La monitora rebla el clau explicant-los el benefici del consum de peix. “Va bé per tenir uns músculs forts”, els explica. Després entra en detalls i s'endinsa en el colesterol i en els beneficis dels greixos omega 3. Després de l'explicació de l'Emma, els nois s'entaulen. I quan es tracta de passar de la teoria de la pràctica enllesteixen ràpidament els calamars a la romana. Però el seitó i el filet de lluç generen divisió d'opinions. Alguns plats queden nets, en altres la por i la mandra de treure l'espina encara s'hi noten.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.