Societat

Vaga desigual, protesta massiva

L'aturada no col·lapsa el sistema educatiu, però el sector expressa el rebuig a les retallades amb milers de manifestants

Moltes escoles van optar per circumscriure la jornada de mobilització dins dels centres

Rigau insisteix que l'augment
de la ràtio no serà indiscriminat

Mestres, estudiants i pares van fer ahir una demostració de força contra les retallades en educació dels governs català i espanyol. Tot i el seguiment desigual de la vaga –gairebé nul als centres concertats–, la comunitat educativa va fer evident l'oposició als canvis en el sistema amb massives manifestacions, sobretot a Barcelona, on es van aplegar més de 25.000 persones, segons els Mossos d'Esquadra, i amb petits però generalitzats actes de protesta dins dels centres.

I això que a primera hora del matí no pintaven gaire bé les coses per als convocants de la vaga. Moltes escoles estaven obertes i, aparentment, funcionaven amb normalitat. Segons dades d'Ensenyament, només un de cada quatre mestres secundaven l'aturada, poc més de la meitat amb els números dels sindicats.

Però les coses no són el que semblen. Molts docents van optar per estalviar-se la pessigada a la nòmina del dia de vaga i van portar la mobilització a l'escola, on es van fer diversos actes de protesta i classes en què s'explicava als alumnes l'impacte de les retallades. Al migdia, molts docents que havien treballat van fer cap a la manifestació del centre de Barcelona i es van unir als companys vaguistes.

L'anomenada marea groga va prendre els carrers del centre de la ciutat. Mestres, pares i estudiants, molts d'aquests vestint una samarreta groga amb el lema “SOS educació pública” al pit, clamaven contra mesures com ara l'augment del nombre d'alumnes per aula i la no substitució del professorat fins passat deu dies de la baixa del docent, destinades a estalviar 3.000 milions.

Menys nombroses van ser les manifestacions de Girona i Lleida, on es van aplegar prop de 2.000 persones. En canvi, a Tarragona la protesta contra les retallades en educació va reunir al voltant de 4.000 manifestants.

“Avui [ahir per al lector] hem fet una demostració d'unitat”, va proclamar Rosa Cañadell, la portaveu d'USTEC-STEs, el sindicat majoritari en l'ensenyament públic, que va vaticinar més mobilitzacions. Per la seva banda, Montse Ros, responsable d'ensenyament de CCOO, va atribuir la participació massiva a la manifestació a l'“agressió” sense precedents a l'educació.

Arran de la resposta al carrer a les polítiques del govern, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va matisar l'aplicació d'algunes de les mesures més controvertides. Rigau va recordar que no s'ampliaran les ràtios als centres d'educació especial i que es farà amb molta cura en els entorns més desafavorits. Francesc Homs va assegurar que la Generalitat se sent “concernida” per la jornada de mobilització amb independència del seguiment de la vaga, que va calcular en un 25% dels docents públics.

Pel que fa a l'educació superior, la secretaria d'Universitats i Recerca va qualificar de “baixa” la incidència de la vaga en el personal de les universitats i més important entre l'alumnat. “En general, l'activitat acadèmica a les aules s'ha desenvolupat amb normalitat a excepció dels campus, que han resultat afectats per les accions d'alguns grups”, va destacar en un comunicat Universitats. Segons la Generalitat, a la Universitat de Barcelona hi va haver “normalitat acadèmica” tret del campus Mundet, en què a primera hora un grup d'estudiants va tallar la ronda de Dalt.

La jornada de vaga va estar molt marcada pel període d'exàmens que es viu a moltes facultats des de la setmana passada. En algunes d'aquestes, de fet, ahir no hi havia classe. Molts estudiants van anar a la manifestació, però a la tarda, van aprofitar per estudiar.

Moltes reivindicacions, però a classe

Molts centres van optar ahir per no fer vaga però, a canvi, van organitzar activitats alternatives i de conscienciació dels alumnes. És el cas de l'institut Andreu Nin del Vendrell, que va dedicar el dia a fer xerrades, i de l'escola Patufet Sant Jordi de l'Hospitalet de Llobregat, que va dedicar la jornada a fer tallers i debats. A l'escola Mare de Déu del Remei d'Alcover els mestres també van fer classes alternatives i van decidir que destinaran el sou del dia a comprar productes de primera necessitat per a les famílies més necessitades del poble. Els mestres d'una escola de la Bisbal del Penedès, per la seva banda, van decidir que donaran el sou del dia a la Marató per la pobresa de TV3. A Salt, els professors de l'IES Vallvera van denunciar l'augment de la ràtio per classe muntant un galliner i amuntegant els pupitres els uns sobre els altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.