Societat

Nou rècord d'aprovats

Un 95,21% dels estudiants han superat les proves de selectivitat, gairebé un punt més que l'any passat

La nota mitjana ha estat un 6,352 i Girona és la demarcació amb la puntuació global més alta

Màxim històric a la selectivitat. Dels 25.435 alumnes que es van presentar a les proves d'accés a la universitat (PAU) entre el 12 i el 14 de juny, 24.092 les han superat, cosa que representa un percentatge del 95,21%, quasi un punt per sobre de l'any passat. La nota mitjana dels exàmens ha estat un 6,352, també lleugerament superior a la de l'any passat (6,305) i la mitjana d'accés a la universitat –60% del batxillerat i 40% de PAU– ha estat un 6,842. En tots dos casos, som davant de les millors notes dels últims anys, tal com va destacar ahir el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, que no va dubtar a parlar de “màxim històric” i va felicitar els estudiants catalans per aquests “24.092 èxits”.

Per Alsina, hi ha dos factors que intervenen en aquest “èxit creixent”. El primer és l'augment del nombre de suspensos en acabar el batxillerat al juny –aquest any ha superat el 30%– i el segon és que el model d'exàmens és àmpliament conegut
i ningú troba sorpreses
en el moment d'enfrontar-se a les proves.

Per demarcacions, Girona, amb un 6,4, ha estat la que ha obtingut la mitjana més alta. La segueixen Barcelona, amb un 6,35; Lleida, amb un 6,32, i Tarragona, amb un 6,28.

Del total d'estudiants, hi ha hagut 125 que han obtingut una nota igual o superior al 9. Són els que tindran una distinció especial que atorga la Secretaria d'Universitats i Recerca i que rebran el 25 de juliol a l'Auditori de Barcelona. D'aquests, 73 són noies i 52, nois. Alsina va destacar que, un any més, “les noies guanyen per golejada”, ja que representen el 60% dels aprovats i, a més, dels sis joves amb millors notes, cinc són noies. Pel que fa a l'origen, aquests alumnes d'excel·lència són de 27 comarques, 66 han estudiat en centres públics i 59 en centres privats.

Aquest és el tercer any que les PAU segueixen un nou model que separa una fase comuna i una fase específica, en què es trien algunes matèries concretes per poder millorar la nota final d'accés de l'alumne. També serveixen per als estudiants d'algun cicle de grau superior que volen accedir a la universitat. Aquest any, 4.426 estudiants s'han examinat només de la fase específica, entre els quals n'hi havia 3.470 que provenien de cicles formatius.

Totes les matèries superen el 5

Aquest any les notes mitjanes de les matèries comunes superen totes el cinc. L'alemany, amb un 8,59, obté la mitjana més alta. El català ha registrat una mitjana de 5,99, mentre que el castellà ha obtingut un 6,43, una diferència que la coordinadora de les proves, Pilar Gómez, no va voler valorar i va assegurar que ja es dóna al batxillerat. Història de la Filosofia, una matèria que van escollir el 60% dels alumnes, és l'assignatura amb una mitjana més baixa, amb un 5,91. De la resta de matèries, el grec ha obtingut la nota més alta, amb un 7,39, seguit per cultura audiovisual, amb un 6,94. Física, matemàtiques, química i biologia han obtingut un 5,6, un 5,62, un 6,24
i un 6,63, respectivament.

Una noia d'Ascó, amb un 9,5, estudiarà físiques

Glòria Montaña, la segona millor nota, és d'Ascó i a partir del setembre vol estudiar ciències físiques a la Universitat de Barcelona. Amb
el batxillerat i les específiques, acumula un 13,36.

La física atrau una altra noia, del Vendrell

Xènia Rovira, del Vendrell, amb un 9,5 de nota a la selectivitat, també vol ser física i per això espera poder-se traslladar l'any que ve a la UB. Fins fa poc dubtava entre química o una enginyeria.

El lleidatà Adrià Pon serà enginyer aeronàutic

Adrià Pon, l'estudiant de Lleida que ha tret la millor nota de la seva demarcació, un 9,35, vol ser enginyer aeronàutic perquè li agrada el disseny de motors i l'aviació. Haurà d'estudiar a Terrassa.

La millor de les comarques centrals vol fer biomèdiques

Marta Montpeyó, de 18 anys i veïna de Vic, amb un 9,45 ha obtingut la millor nota de la selectivitat de les comarques centrals. Vol estudiar ciències biomèdiques a la Universitat Autònoma (UAB).

Una barcelonina que es decanta per la medicina

Elisabet Vives va rebre ahir amb il·lusió la notícia d'haver tret una de les millors notes: un 9,45, cosa que fa que li quedi una nota d'accés de 13,02, que li permetrà entrar a la Facultat de Medicina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.