Societat

Wert atia la marea groga

Manifestació massiva contra la LOMQE i les retallades en una jornada de vaga desigual

Rigau atribueix el malestar a la reforma educativa i l'Estat menysté la protesta

El front de rebuig a la reforma educativa supera el test amb escreix


Molts professors es van trobar
les aules gairebé buides d'alumnes


La marea groga no afluixa. El curs tot just fa poc més d'un mes que ha començat i els mestres, estudiants i pares de Catalunya es van mobilitzar ahir de manera massiva contra la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMQE) i les retallades en educació. Com en les vagues del curs passat, l'aturada va tenir un seguiment irregular (un 22% als centres públics i un 14,5% als concertats, segons el Departament d'Ensenyament, i un 50% a l'escola pública i un 30% a la concertada, segons els sindicats), mentre que les manifestacions a les ciutats catalanes van ser multitudinàries (30.000 persones a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana, 170.000, segons els sindicats).

Els mestres atribueixen el seguiment desigual de l'aturada a la saturació de vagues dels últims anys i, sobretot, a la queixalada que els comporta cada vaga a la nòmina, però asseguren que la pràctica totalitat del professorat està en contra de la llei Wert i la tisorada educativa.

El ministre d'Educació va ser, precisament, l'objecte de la major part dels càntics de la gernació groga que va recórrer ahir els carrers de Barcelona: jocs de paraules amb el cognom del governant, peticions de dimissió i rodolins que en anteriors ocasions feien referència a les tisores i als atributs del president, Artur Mas, van ser adaptats aquest cop a Wert.

“La queixa central de la jornada d'avui és contra la LOMQE”, va dir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en un intent de focalitzar la protesta contra una llei que el mateix govern català assegura que no acatarà. Els manifestants, però, tot i carregar la major part de l'artilleria contra Wert, no es van oblidar de la consellera “divina” a qui, com ja és tradició, van convidar a “treballar d'interina”.

En tot cas, la jornada d'ahir va tornar a demostrar l'enorme descontentament de la comunitat educativa amb la manera en què els polítics de Catalunya i de l'Estat tracten el seu sector. El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), coordinadora que aplega sindicats, associacions de pares, de mestres i d'alumnes, ja ha advertit que no acatarà la llei Wert, començant per les disposicions que introdueixen el castellà com a llengua vehicular a l'ensenyament i que posen fi a més de tres dècades d'immersió lingüística en català.

Crides a la insubmissió

De fet, les consignes a favor de la insubmissió a la LOMQE eren constants en la manifestació de Barcelona, una marxa que va arribar a ocupar tota la Via Laietana, la Ronda de Sant Pere, el carrer Pelai i la plaça Universitat. Mestres, pares, estudiants i nens, majoritàriament vestits de groc, però amb una notable presència de samarretes verdes de la vaga indefinida dels docents balears, van marxar de manera festiva i pacífica al llarg de més de dues hores.

A les escoles i instituts, on les federacions d'associacions de pares havien fet una crida a no dur-hi els alumnes, la presència d'estudiants va ser escassa, i molts mestres que feien serveis mínims o d'altres que no van secundar l'aturada es van trobar l'aula buida o gairebé buida, especialment en l'ensenyament secundari.

La jornada de vaga d'ahir és la primera gran mobilització contra la reforma educativa des que va ser aprovada al Congrés dels Diputats amb el vot en contra de la majoria dels partits de la cambra. A Catalunya, la mobilització d'ahir contra la llei Wert va confirmar el rebuig social que desperta la norma, que s'espera que encara serà objecte de moltes més protestes a mesura que s'acosti el moment de la seva entrada en vigor. El MUCE, de fet, ja està estudiant fórmules de mobilització que vagin més enllà de la vaga i la manifestació tradicionals, conscients del risc d'acabar de cremar els mestres i afeblir, d'aquesta manera, l'oposició a la LOMQE.

El Ministeri d'Educació, per la seva banda, continua enrocat en la seva negativa a modificar la llei. La secretària d'estat d'Educació, Formació Professional i Universitats, Montserrat Gomendio, va desqualificar ahir la jornada de vaga, que va considerar un “fracàs”, i va agrair als mestres, pares i alumnes “que no hagin respost a una sèrie de lemes demagògics, simplistes i en molts casos ofensius que no tenen res a veure amb la proposta de reforma educativa del ministeri”. Acte seguit, Gomendio va convidar els convocants de la vaga “a participar en un diàleg constructiu” en el qual “s'aportin arguments raonats sobre aquells aspectes que considerin millorables”.

LES FRASES

La queixa central és contra la LOMQE, que representa una ofensiva al model d'escola catalana
Irene Rigau
consellera d'ensenyament
22
per cent
dels mestres públics van fer vaga.
30.000
persones
van ser a la protesta de Barcelona.
Els lemes de la protesta són demagògics, simplistes i en molts casos ofensius
Montserrat Gomendio
secretària d'estat d'educació

Suport inèdit de l'escola concertada a l'aturada

Els mestres de l'escola concertada secunden tradicionalment poc les vagues educatives, tot i que, en la majoria dels casos, estan convocats a participar-hi. En la jornada de mobilitzacions d'ahir, però, es va donar una participació inèdita en l'aturada.

Segons dades del Departament d'Ensenyament, un 14,53% dels docents dels centres concertats no van acudir a treballar. Si bé la xifra queda lluny del 21,95% dels treballadors de les escoles públiques, suposa un augment considerable respecte de la jornada de vaga anterior, a la qual, segons dades d'Ensenyament, es van adherir un 3,42% dels docents dels centres concertats.

La Fundació Escola Cristiana, que aplega la major part d'escoles concertades de Catalunya, s'ha mostrat darrerament molt bel·ligerant contra la llei Wert i contra les retallades en educació. De fet, els centres concertats són uns dels més perjudicats per la tisorada en ensenyament i molts d'aquests acumulen deutes de la Generalitat que, en alguns casos, posen en risc la seva viabilitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia