Política

Aguirre advoca per l'eliminació dels “parlaments regionals”

La presidenta madrilenya aposta per retornar les competències de Sanitat, Educació i Justícia

Rajoy l'obvia i descarta un debat sobre les autonomies

Una revisió en profunditat de l'Estat de les autonomies que, fins i tot, impliqui la supressió “dels parlaments regionals”. És la proposta que la presidenta madrilenya, Esperanza Aguirre, va traslladar ahir al cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, en una reunió a La Moncloa. La concreció del plantejament es basa a centrifugar matèries a l'Estat i als consistoris de manera que les comunitats quedin pràcticament buides i, de retruc, deslliurades de despesa. “Si unes competències anessin cap amunt i altres cap avall, es podria prescindir d'alts càrrecs, parlaments regionals, conductors...”, va assenyalar la lideressa.

Partidària del retorn de competències a l'Estat, i encara més en aquests moments de crisi, la presidenta madrilenya va apostar per deslliurar-se de les de Sanitat, Educació i Justícia, una patata calenta, aquesta última, en què dispara contra el seu rival madrileny, Alberto Ruiz-Gallardón, ministre de Justícia. Tot plegat, segons els càlculs de la madrilenya, suposaria un estalvi de 48.000 milions. L'objectiu, segons relatava, és sotmetre l'administració a un règim sever d'aprimament per “tallar radicalment la duplicació i triplicació de funcions” i les despeses “sense gaire sentit”.

Aguirre anava més enllà de l'estalvi. La premissa, de la qual és un dels capitosts territorials populars, és que l'Estat de les autonomies no ha funcionat. “Probablement no ha servit per al que es va crear: integrar els partits nacionalistes de Catalunya i el País Basc”, i sí “per encarir i complicar el funcionament de les altres regions”, va sentenciar.

Les reflexions de la presidenta madrilenya no van convèncer Rajoy. El president espanyol “ni es planteja ni discuteix” la possibilitat d'obrir un debat a l'entorn de l'Estat de les autonomies, “consagrat a la Constitució”. El cap de l'executiu estatal responia així a les paraules d'Aguirre, però també a les del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que dilluns va anunciar una reordenació del model per evitar “dispendis” i va apostar per renunciar a televisions i ambaixades

Mas censura les comunitats “artificials”

Artur Mas va voler replicar a la seva homòloga madrilenya, Esperanza Aguirre, i va exigir que, si hi ha una recentralització de les competències cap a l'Estat, Catalunya ha de continuar igual. El president va deixar clar que no s'oposarà a la possibilitat que algunes comunitats, com ara Madrid, vulguin transferir Sanitat, Justícia, Ensenyament o altres serveis, perquè això demostrà que són “artificials” i que van néixer en el marc del cafè per a tothom que pretenia “aigualir les aspiracions” de catalans i bascos. Però, segons Mas, aquest procés no ha “d'afectar” els territoris que tenen un “sentit natural i volgut d'autogovern”.

Aquesta, però, no va ser l'única crítica que va rebre Aguirre per les seves propostes. El PSOE va destacar que la presidenta madrilenya vol imposar un “programa bàrbar” de retallades de drets, mentre que el PNB va afirmar que s'oposarà amb “força” a aquestes pretensions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.