Política

Societat civil i oposició s'uneixen contra la impunitat feixista al País Valencià

Anuncien l'inici d'una dinàmica de treball per tal d'elaborar i executar una estratègia política global i coordinada de denúncia de la situació i de la responsabilitat en aquesta de les forces de seguretat i les institucions públiques

L'acusació popular en el cas Panzer prepara amb els partits polítics una estratègia global per denunciar la impunitat del feixisme al País Valencià. Així han anunciat l'inici d'una dinàmica de treball per tal d'elaborar i executar una estratègia política global i coordinada de denúncia de la situació que pateix el País Valencià i de la responsabilitat en aquesta de les FSE, la Delegació del Govern i les institucions valencianes. En aquest sentit, han pres la paraula els diputats de les Corts Valencianes, el Congrés espanyol i el Parlament europeu que acompanyaven els portaveus en la compareixença.

La primera en prendre la paraula ha sigut la síndica d'EUPV a les Corts, Marga Sanz qui ha demanat la personació de la Generalitat en la causa i ha advertit que no volen “un judici de guant blanc. Volem que s'arribe fins al final”. Sanz també ha anunciat que portaran a les Corts una proposició perquè es produïsca una declaració institucional en contra dels delictes d'odi amb el suport de tots els grups amb representació en la cambra.

Així mateix, ha recordat que el diputat de la formació al Congrés dels Diputats i també present a la roda de premsa, Ricardo Sixto, ha presentat diverses preguntes i ha sol·licitat la compareixença del director de la Guàrdia Civil perquè explique els motius pels quals es van destruir algunes de les armes incautades en l'operació Panzer i qui va donar les ordres per desballestar-les. “Volem respostes perquè no hi haja cap sospita i perquè la impunitat no tinga pau en cap lloc d'aquest país”, ha dit Sanz.

Tolerància del PP

Al seu torn, l'eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià, també ha subratllat que Joan Baldoví ha actuat en el mateix sentit que Sixto al parlament espanyol. L'exalcalde de Burjassot i víctima de grups de l'ultradreta ha reflexionat que la violència d'oci està, dissortadament enquistada al País Valencià i que s'ha cobrat víctimes, com Guillem Agulló. “Al seu moment ja vam advertir que el judici contra el seu assassí confés s'havia tancat en fals i que això portaria nous problemes i ací els tenim”, ha lamentat, tot apuntat la constant pujada dels grups violents a Europa i de formacions polítiques que els donen aixopluc i amb representació institucional. Per últim ha fet una crida al PP perquè es posicione de forma rotunda contra els joves militants i simpatitzants que exhibeixen fotos o gravacions amb simbologia nazi i feixista. “No oblidem que una part de l'extrema dreta està acollida i tolerada pel PP”, ha reblat Sebastià.

De la seua banda, el diputat d'ERC, Joan Tardà, ha explicat que el que està passant actualment a Europa, a l'Estat espanyol i al País Valencià no ha de sorprendre. “Fa anys que miren cap a altre costat, la banalització d'aquest problema tan greu no és casual, només cal pensar que no s'ha trencat amb el franquisme. I damunt ara tenim un govern que es carrega el principi de justícia universal (...) Un fantasma recorre Europa in o és el comunisme, sinó el feixisme”, ha expressat el diputat català.

Tardà ha instat a treballar de forma urgent contra aquest tipus de delictes perquè no es continue banalitzant mai més. “Esperem que aquest juí siga un punt d'inflexió perquè si no, d'ací a uns anys ens sentirem com uns irresponsables per no haver posat fre a aquesta lacra”, ha insistit.

També el diputat socialista, José Luis Ábalos ha reconegut que aquest tipus de delictes són “seqüeles de la Transició” i ha desitjat que la sentència del judici contra els acusats de l'operació Panzer siga “exemplar i tinga efectes de prevenció general”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia