Economia

Todó diu que va ser destituït per defensar la venda de Catalunya Banc

L'expresident de Catalunya Banc atribueix el declivi de l'entitat a la mala gestió de l'anterior direcció de Catalunya Caixa

És el primer directiu que compareix al Parlament per investigar l'actuació dels bancs durant la crisi

L'expresident de Catalunya Banc Adolf Todó ha assegurat aquest dilluns que el seu desacord amb la decisió del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) de suspendre fins a dues vegades la subhasta de l'entitat en va motivar la destitució, el 10 de maig passat.

Todó ha estat el primer directiu de banca a comparèixer en la comissió creada pel Parlament per investigar l'actuació de les entitats financeres durant la crisi.

Todó ha explicat que des d'un primer moment va defensar que la venda de la nacionalitzada Catalunya Banc -CatalunyaCaixa- suposava la millor solució per a la seva viabilitat i la preservació del màxim valor de la marca.

Tot i això, el FROB, propietari de l'entitat, va suspendre dues vegades, al juny de 2012 i a l'abril de 2013, la venda competitiva de Catalunya Banc en considerar que les ofertes presentades no eren prou atractives.

Todó ha comentat que tant ell com l'exconseller delegat Jaume Masana, que també compareixerà avui al Parlament, van mostrar als responsables del Banc d'Espanya el seu “total desacord” amb la decisió de paralitzar la subhasta, ja que entenien que això comportaria més cost per als ciutadans i que el valor de Catalunya Caixa “aniria caient a mesura que passés el temps”.

“El fet que l'entitat estigués instal·lada en una espècie de llimbs, de provisionalitat, no agradava als mercats i molt menys als clients”, ha assenyalat Todó, qui va intentar traslladar la seva opinió “de forma lleial” al FROB, “encara que no agradés a la propietat”.

Adolf Todó ha subratllat que el FROB estudia ara novament accelerar la subhasta de Catalunya Banc: “Sembla que ha entès el que dèiem des de fa mesos, que com més s'endarrerís la venda, més diners costaria als contribuents”.

El compareixent ha reconegut que el seu posicionament i el de Jaume Masana es va fer “molt incòmode” per al FROB i que és per això que el Banc d'Espanya, després d'haver “reiterat el seu suport i la seva confiança” a l'equip directiu de l'entitat catalana, va acabar formalitzant el seu cessament el 10 de maig passat.

L'expresident de CatalunyaCaixa ha atribuït els problemes de l'entitat financera a la mala gestió de Caixa Catalunya abans de la seva arribada el 2008, amb un pes “excessiu” del negoci immobiliari i costos elevats d'una gran expansió comercial fora de Catalunya.

Todó es va incorporar el març de 2008 com a director general a la llavors Caixa Catalunya --ara CatalunyaCaixa després de fusionar-se amb Caixa Tarragona i Caixa Manresa a l'estiu del 2010--, i va accedir a la presidència de Catalunya Banc el 2011; procedia de Caixa Manresa, de la qual també va atreure a Jaume Masana com a director general adjunt un mes després d'incorporar-se a Caixa Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.