cultura

David Lloyd

dibuixant de còmics

“La màscara simbolitza l'oposició a la tirania”

La pel·lícula
‘V de vendetta' va respectar l'essència del còmic i va fer que es vengués més

El dibuixant David Lloyd és conegut sobretot per la sèrie V de vendetta –escrita per Alan Moore–, per a la qual va dissenyar la màscara adoptada com a emblema pel col·lectiu Anonymous.

Ha vingut al Saló per presentar el llibre de relats curts Materia oscura (001 Ediciones). Se sent còmode en aquest format, en contrast amb una història tan llarga com V de vendetta?
Un relat curt és molt fàcil de fer, només cal una història senzilla, a vegades n'hi ha prou amb una nota presa en un quadern. Són satisfactòries i les pots enllestir ràpidament.
Com va treballar amb un personatge tan enigmàtic com el guionista Alan Moore?
Vam crear el personatge de V posant en comú projectes similars que teníem separadament, i els vam ambientar en una Anglaterra feixista. Donant-hi voltes, vam decidir vincular-lo amb el personatge real del revolucionari Guy Fawkes. Un cop vam tenir el concepte, Alan va desenvolupar la història i jo vaig fer algun suggeriment si alguna cosa no m'agradava.
A més de la base històrica, va prendre elements dels herois de fulletó, com ara el Fantasma de l'Òpera i Fantomas.
Sí, V va ser inspirat per molts elements com aquests. Una de les influències més grans també va ser el Vincent Price de L'abominable Doctor Phibes.
Què li sembla el fet que, anys després d'haver-la dissenyat, algun col·lectiu antisistema
hagi adoptat com a emblema
la màscara de V?
Em sembla perfecte; és excepcional que un element sorgit de la cultura popular acabi sent símbol d'una causa política. Crec que la clau ha estat en el fet que no defensa una ideologia concreta, simplement l'oposició a la tirania, i qualsevol la pot fer servir per al tipus de tirania que vulgui. Em fa molt feliç. I crec que la pel·lícula té molta responsabilitat en la popularitat d'aquesta icona.
Què li va semblar la pel·lícula?
Em va agradar; no és perfecta, però manté intacta l'essència del còmic, i va ajudar molt
que es vengués més.
V de vendetta va ser concebuda durant el mandat de Margaret Thatcher. Creu que va ser una obra visionària, preveient la
retallada de llibertats que arribaria després de l'11-S?
No n'estic segur. El món de V de vendetta està inspirat per 1984, que George Orwell va escriure com a senyal d'alarma pel que veia. Així que no crec que es tracti tant d'una premonició com d'una advertència, davant coses que no ens agradaven ni a l'Alan ni a mi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.