Articles

Dormir sobre un volcà

Per si no en teníem prou amb tantes incerteses, fragilitats i inseguretats que afecten serveis i infraestructures bàsiques a Catalunya, ahir es va obrir un nou i terrible front. La caiguda d’un cable d’alta tensió a la central de Collblanc, de l’Hospitalet de Llobregat, va deixar sense servei elèctric centenars de milers d’abonats. Una bona part de la ciutat de Barcelona va passar hores sense llum.

Una simple caiguda d'un cable d'alta tensió va provocar una reacció en cadena enorme. Durant tot el dia -i alguns efectes encara es mantenen avui- centenars de milers de persones van patir-ne les conseqüències. Però la pitjor part d'aquesta història delirant no va ser constatar que un petit incident pot provocar una catàstrofe tan desmesurada, sinó les inquietants declaracions de Lluís Pinós, delegat de Red Eléctrica Española a Catalunya. El responsable territorial de l'empresa que s'encarrega de portar l'electricitat a les portes de Barcelona no va poder explicar la situació. Segons els experts que ahir va consultar l'AVUI, la xarxa es manté en una precarietat alarmant. És a dir, no s'han fet, exactament igual com en el cas de Renfe o Adif, les inversions necessàries durant els darrers anys per assegurar un servei mínimament segur i homologable.

Catalunya i Barcelona, doncs, dormen sobre un volcà. Sobre una xarxa d'infraestructures i serveis que no han estat actualitzats i que pateixen només amb el dia a dia. Qualsevol excepció, qualsevol sobrecàrrega, qualsevol petita obra, poden distorsionar el funcionament del port, de l'aeroport, de la xarxa elèctrica, de la xarxa telefònica o de la xarxa ferroviària fins a col·lapsar el sistema i afectar de manera terrible els milions d'usuaris que en depenen. La constatació de la impotència que ahir va expressar Lluís Pinós fa pensar, una vegada més, què ha passat en aquest país durant la darrera dècada perquè no s'hagi pres cap mesura que garanteixi el funcionament adequat de les instal·lacions bàsiques que necessita un país normal.

Barris sencers sense llum, botigues i restaurants tancats, serveis bàsics suspesos, semàfors apagats, transports aturats, antenes telefòniques inutilitzades... L'aspecte que oferien ahir Barcelona i les ciutats del seu entorn afectades era devastador. Les obligacions i les indemnitzacions a què hauran de fer front els responsables d'aquest caos són incalculables. Fins ara tremolàvem amb Adif, Renfe i AENA... Ara cal afegir-hi, també, REE (Red Eléctrica Española). Tot plegat sembla un complot per convertir aquest país en un lloc insegur per a veïns, visitants i inversors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.