opinió
Antagonismes de la investigació
Investigar és descobrir, és conèixer i aprendre. I en aquest sentit, les ciències indaguen amb la intenció d’oferir-nos avantatges que serveixin per millorar la nostra condició humana futura. No entraré en qüestions d’ètica sobre aquests progressos; ja sabem que, en ocasions, les finalitats dels quefers científics poden ser qüestionables. Simplement m’interessa el nom del procés científic i el mètode que segueix, que també apliquem, podria semblar que de forma contradictòria, en direcció contrària, quan dirigim la recerca cap al passat. Sembla antagònic emprar el mateix mot quan analitzem els vestigis que hem deixat els homes al llarg de la història que quan ens referim a descobrir coses noves per a l’esdevenir. De fet, l’etimologia de la paraula ens porta al llatí investigare, que deriva del mot vestigium, que significa empremta o traça. Cercar pistes sobre la nostra petjada a la Terra seria, doncs, l’accepció primera del mot investigar. Però l’observació i la mesura de dades empíriques, com a mètode científic, fonamentades en el raonament lògic, és el mateix per a tot investigador.
És curiós que mentre el metavers s’està instal·lant en la nostra realitat, fa ben poc que sabem que l’Homo neandertal que era present a la cova de Simanya (Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental) entre 45.000 i 60.000 anys enrere. Sorprèn que al mateix temps que ens interessem per saber què passava fa molts milers d’anys, estem fent avenços tecnològics en el camp de la computació i de la intel·ligència artificial, tot dirigint-nos cap a nous espais i nous universos, essencialment virtuals.
En aquest context ens podem preguntar: de què serveix “recordar” o integrar coneixements que ja teníem i que hem oblidat al llarg de la nostra evolució? Sovint m’ho qüestiono. Però crec que és important no deixar de fer aquesta doble mirada, cap endavant i cap enrere. I així ho fa Eudald Carbonell, que coneix el passat de la humanitat i es preocupa, des de fa temps, per la nostra evolució i supervivència. El seus coneixements científics el porten a comminar-nos sobre el col·lapse al qual ens estem dirigint. Haurem de llegir el seu recent llibre El futur de la humanitat per repensar el nostre esdevenir com a espècie a la Terra i prendre mesures en aquest sentit.