Opinió

Lletra petita

Telegram a canonades

“Novament la justícia espanyola ignora les resolucions de l’europea, que exigeix evitar efectes arbitraris o excessius

És diumenge, cinc de la tarda, i l’aplicació encara funciona tot i les instruccions dictades pel jutge Santiago Pedraz. És el que té prendre’s les coses tan a la valenta i atendre d’aquella manera que ja sabem les exigències d’uns poders mediàtics que després et tractaran més o menys bé en funció dels interessos dels seus propietaris. Com que resulta que Telegram és un cau de pirates, com que els llargs tentacles de l’Audiencia Nacional no ho són prou per arribar a grapejar empreses amb matriu a les Illes Verges i com que les empreses que se’n van a les Illes Verges ho fan per amagar qui sap què, doncs tanquem Telegram perquè Mediaset, Antena 3 i Movistar diuen que es dessagnen pels forats que els practiquen pirates que fan negoci revenent enllaços a continguts subjectes a drets d’autor. Doncs milions de catalans sense Telegram (i segur que per una vegada a la vida és casualitat, però no me’n puc estar, de recordar que Telegram era la missatgeria de capçalera de l’1-O, dels CDR i de Tsunami, i ho era pel seu alt grau d’impenetrabilitat).

La decisió de Pedraz és una més de les que confronta la justícia que s’aplica a l’Estat espanyol amb les resolucions dels tribunals europeus. N’hi ha una del TEDH del 2020 que, si bé admet accions judicials d’aquest tipus, les circumscriu a “circumstàncies excepcionals” i avisa que s’ha de garantir que el bloqueig afecti estrictament el contingut il·legal i no tingui “efectes arbitraris o excessius”. Vaja, que no es pot matar Telegram –ni cap altre servei– a cops de canó.

Fa l’efecte que pel mig hi ha, sobretot, el futbol, i que aquesta instrucció grandiloqüent de l’Audiencia Nacional té el mateix objectiu que les amenaces sense fonament de Tebas als usuaris finals: espantar. Sigui com sigui, els continguts tenen uns autors, uns costos de producció i uns drets associats, i s’han de pagar. Però no es pot pretendre que el mercat ho reguli tot només quan et va a favor. M’explico preguntant: no serà que els preus dels operadors oficials són tan alts que obren espai al negoci pirata? No serà que apliquen un abús de posició dominant? No serà que no existeix competència real? Que ajustin preus i veuran com decau el negoci de la pirateria. Però no sé si això és cosa de Santiago Pedraz...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.