Opinió

Marea alta

La primera baula

Ara fa poc més d’un any, coincidint amb l’inici de la verema, es va posar en marxa al Penedès el projecte innovador del Viver de Cellers. Els impulsors —la Generalitat, a través del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Regulador de la DO Penedès— han presentat aquest estiu un balanç d’èxit i han fet un petit homenatge als set emprenedors que han apostat per un nou model de negoci davant les dificultats del sector. El Viver de Cellers de Vilafranca va néixer amb la voluntat d’incorporar al negoci del vi els propietaris de terres vitícoles per garantir la continuïtat de les vinyes per a aquells que fins ara només han produït raïm per als grans cellers.

El canvi de model és, per al Penedès, la clau del futur del sector vitivinícola. Aquest model tradicional es va viciar amb l’aparició dels grans cellers, visibles, sobretot, al sector del cava. Els grans cellers compren raïm als pagesos i elaboraven l’escumós. Aquest negoci, lucratiu per als elaboradors i, fins i tot, per als venedors, ha deixat molt malparada la primera baula de la cadena. La introducció dels joves pagesos en l’elaboració i venda permetrà corregir un error històric i retornar valor als propietaris de la terra i veritables responsables del producte: els pagesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.