Opinió

Tant tens, tant vals

El poble sahrauí es mereix que se l’escolti i se’l protegeixi

Ja ho diuen, que les comparacions són odioses. I en el cas dels demandants d’asil d’origen sahrauí retinguts a Barajas des de fa algunes setmanes, és inevitable recordar els braços oberts i totes les facilitats rebudes pels ucraïnesos. Però els sahrauís, que depenen completament de l’ajuda humanitària, no tenen res a oferir.

Des de fa diverses setmanes, una trentena d’adolescents, infants, dones i homes d’origen sahrauí estan retinguts a l’aeroport de Barajas, on van arribar sol·licitant asil. Demanen protecció a l’Estat espanyol per la repressió que viuen en els territoris ocupats del Sàhara Occidental i perquè la seva vida –alguns són activistes– està en perill. Però, ai las, l’antiga protecció que rebien els sahrauís per part de l’Estat espanyol ha fet un gir de 180 graus. Avui el Marroc és un soci estratègic i manté un matrimoni de conveniència a prova de foc amb l’Estat espanyol, segellat amb substanciosos acords comercials (ferrocarril, turisme, agroalimentació...) i amb una contenció migratòria a la frontera sud, que fa que el govern de Pedro Sánchez miri sempre cap a un altre costat, quan la dictadura que regna al país veí trepitja sense miraments els drets humans dels seus súbdits, i els dels milers de persones que passen pel seu territori de camí cap a Europa.

El Marroc no es toca. I com a bon guardià, Interior ja ha intentat deportar alguns dels retinguts, passant-se per l’engonal la demanda de l’ACNUR de mantenir-los en territori espanyol per motius humanitaris. Grande-Marlaska ignora que el dret d’asil està regulat pel dret internacional i que és una obligació dels estats? Sap el senyor ministre que aquest dret està recollit com a dret humà fonamental de la Declaració Universal dels Drets Humans? Li haurem de recordar que en cas de persecució per raons d’ètnia, religió, nacionalitat, opinió política, orientació sexual o pertinença a determinat grup social, tota persona té dret a sol·licitar asil en un país tercer? Oblida que la Constitució Espanyola reconeix aquest dret i el regula a través de la llei d’asil? El poble sahrauí es mereix que se l’escolti i se’l protegeixi, si no provocarem la seva desaparició. Fem que es compleixi el dret a l’asil després de gairebé 40 anys d’ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia