Opinió

El millor xuixo del món

Per tal de triar el millor xuixo del món, es valorava que tingués un gust equilibrat entre el fregit i la crema

A la pas­tis­se­ria Trias de Santa Coloma de Far­ners es fan els xui­xos més bons del món. Així ho ha deci­dit el jurat de la cin­quena edició del Con­curs Mun­dial del Xuixo, que dis­sabte pas­sat es va cele­brar a Girona. En anys ante­ri­ors havien gua­nyat la pas­tis­se­ria Padrés de Banyo­les, la pas­tis­se­ria Juhé de l’Escala, la Fleca Pa Artesà del Vallès i la pas­tis­se­ria Tri­omf de Bar­ce­lona. Un jurat for­mat per pro­fes­si­o­nals qua­li­fi­cats ha dis­tin­git aquest any la pas­tis­se­ria Trias de Santa Coloma de Far­ners com la que ela­bora el millor xuixo del món. Van haver d’esco­llir entre 25 pro­pos­tes. Per tal de triar el millor xuixo del món es valo­rava que tingués un gust equi­li­brat entre el fre­git i la crema, la qua­li­tat de la crema, la cocció inte­rior i exte­rior de la massa o el mateix fre­git. El peri­o­dista gas­tronòmic Sal­va­dor Gar­cia-Arbós va crear aquest con­curs l’any 2018 coin­ci­dint amb el cen­te­nari del xuixo. L’objec­tiu de la ini­ci­a­tiva és rei­vin­di­car el xuixo com a ele­ment gas­tronòmic dis­tin­tiu de les ter­res giro­ni­nes. S’explica que el xuixo va néixer a Girona als anys vint del segle pas­sat a la pas­tis­se­ria que Emili Puig tenia al car­rer de la Cort Reial de Girona. Aquest dolç típica­ment gironí, de forma cilíndrica de pasta fina far­cida de crema, fre­gida i ensu­crada per fora, és tema de con­curs, i no n’hi ha per a menys, perquè quan el xuixo és bo que s’apar­tin pro­pos­tes pot­ser con­si­de­ra­des ara més moder­nes, com els brow­nies, els muf­fins o els pan­cakes. Està bé inno­var i tas­tar coses noves, però també és impor­tant man­te­nir les recep­tes i les ela­bo­ra­ci­ons tra­di­ci­o­nals del país i rei­vin­di­car-les com a ele­ments iden­ti­ta­ris que aju­den a expli­car la nos­tra història. Sigui com sigui, a banda del xuixo, els dolços cata­lans són una delícia que for­men part del patri­moni pas­tis­ser de casa nos­tra. La costa cata­lana n’és un bon exem­ple, de pas­tis­se­ries cen­tenàries que han estat un refe­rent, i algu­nes d’elles encara ho són avui. Ja fa anys que el meu esti­mat amic i coreògraf català Quim Bigas i jo pen­sem que Cata­lu­nya neces­sita ela­bo­rar un mapa que per­meti res­se­guir les pas­tis­se­ries més emblemàtiques del ter­ri­tori català. I, és més, ens ofe­rim a crear-lo. I és que si els cata­lans som tan tra­di­ci­o­nals que sem­pre asso­ciem alguna festa amb algun pro­ducte gas­tronòmic dolç, el pas següent podria ser un mapa de les millors pas­tis­se­ries del país on tas­tar-ne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia